$2 miljard aan crypto verloren gegaan door hacks en scams in 2023

Louise de Graaf


Er is in 2023 bijna $2 miljard aan crypto verloren gegaan aan hacks, oplichterij en exploits. Alhoewel dit een enorm bedrag is waar een heleboel ellende bij gepaard is gegaan, valt het enorm mee vergeleken met vorig jaar. De schade bedraagt ongeveer 48% van de schade van vorig jaar, toen er $4,2 miljard in de handen van criminelen viel.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

$2 miljard schade in de crypto sector in 2024

Er ging in 2023 nagenoeg $2 miljard verloren aan criminelen. Incidenten en misdrijven betreffen voornamelijk hacks, scams, rug pulls en exploits. Bij scams is onder andere de pig butchering scam een opkomende en gevaarlijke vorm van oplichterij. Ook blockchains en zogeheten bridges, schakelingen tussen blockchains, vielen vaak ten prooi aan criminelen.

Het Ethereum netwerk heeft veruit de meeste schade geleden in het afgelopen jaar. Ongeveer $1,35 miljard van de cryptocurrencies die in de handen van criminelen vielen, waren gebouwd op het netwerk. Ethereum vormt de basis voor vele hoogstaande projecten, en gezien de hoge variatie, is het ook kwetsbaar. 

De grootste hack van 2023 was de Multichain hack in juli. De bridge, een van de grootste in de crypto industrie, werd door een kwetsbaarheid van $230 miljoen beroofd. De bridge is nu niet meer beschikbaar. De ontwikkelaars raden voormalig gebruikers aan om het netwerk niet meer te gebruiken. Na de hack was er korte tijd een gerucht dat het om een inside job zou gaan. Daar is nog steeds geen duidelijkheid over.

Schade een schijntje vergeleken met crypto exchanges en netwerken FTX, Terra en Celsius

Acces control exploits waren het schadelijkst. Criminelen gebruiken kwetsbaarheden in de rechten van smart contracts om fondsen te ontvangen die niet voor hen bedoeld zijn. Deze vorm van exploits werd 29 keer gerapporteerd, met een totale schade van $852 miljoen. Flash-loan aanvallen, waarbij hackers zonder onderpand geld lenen en markten manipuleren, zijn tweeds. 

De flink verminderde schade is te danken aan verbeterde beveiliging, betere inlichtingen en een minder actieve markt. Een van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar zijn proof-of-reserves. Hiermee geven crypto exchanges aan dat ze het geld van hun klanten ook daadwerkelijk hebben. 

Dit is om incidenten zoals dat van Terra, Celsius en FTX vorig jaar te voorkomen. De drie ingestorte bedrijven en netwerken kostten de crypto industrie $40 miljard. Vergeleken met dat bedrag is 2023 een zeer mild jaar geweest. Geen enkel vergelijkbaar incident heeft plaatsgevonden. En dat is iets waar de crypto industrie zeer blij mee kan zijn.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment