2 oorzaken waarom bitcoin koers daalt, ondanks ETF goedkeuringen

Louise de Graaf


De komst van bitcoin ETF’s (beursfondsen) maakt het voor Amerikaanse investeerders makkelijker om blootstelling te krijgen aan de cryptocurrency. Dit zou in theorie meer vraag moeten veroorzaken, met een stijgende prijs als gevolg.

Maar hoe kan het dat de koers nu toch lager staat dan op de dag van de goedkeuring? Experts stellen dat daar twee voornamelijke oorzaken voor zijn.


Bitcoin ETF’s: Marktsentiment vertoont ‘extreme hebzucht’

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Sell the news kan oorzaak zijn van dalende bitcoin koers

Ten eerste kan hier het sell the news-effect een oorzaak zijn, aldus crypto analist Lark Davis op X. Dit is een bekend fenomeen in de wereld van beleggen.

Vaak anticiperen investeerders op bepaalde gebeurtenissen of aankondigingen waarvan ze verwachten dat ze invloed zullen hebben op de waarde van hun investering, zoals bitcoin. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn, van bedrijfsresultaten tot in dit geval de goedkeuring de eerste Amerikaanse bitcoin ETF’s.

Vóór het daadwerkelijke nieuws bekend is, kopen beleggers vaak meer van de betreffende investering, wat de prijs opdrijft. De aankomende positieve ontwikkeling kan immers een positief effect op de koers gaan hebben.

Echter, zodra het nieuws daadwerkelijk bekend wordt gemaakt, zelfs als het positief is, verkopen veel investeerders hun bitcoin. Ze doen dit om de winst te pakken die is ontstaan door de stijgende vraag in aanloop naar het nieuws.

Maar er is meer aan de hand

Het is echter niet enkel het sell the news-effect. Het zal namelijk ook deels te maken hebben met fondsbeheerder Grayscale. Dat bedrijf had vóór de goedkeuring al miljarden aan bitcoin in beheer. Dat fonds werd omgezet naar een ETF waardoor investeerders hun aandelen in het fonds nu om mogen zetten in echte bitcoins.

In de eerste twee dagen zagen de meeste ETF’s flinke instromen. Grayscale zag echter een half miljard dollar wegstromen. Dat liet ETF-expert Eric Balchunas onlangs weten op X. De aanname is dat een grote groep van deze investeerders hun bitcoin nu verkopen, wat extra verkoopdruk op de markt veroorzaakt.

Of en wanneer de verkoopdruk omslaat in koopdruk blijft vooralsnog afwachten. Afgezien van het Grayscalde fonds, presteerden alle andere fondsen wel direct goed, wat mogelijk hoop biedt voor de toekomst!

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment