31% van alle crypto games is geannuleerd, stopgezet of verdwenen

Louise de Graaf


De crypto wereld zou de gaming-wereld moeten veroveren, althans als we de makers van de crypto-spellen moeten geloven.

Het ziet er echter naar uit dat crypto-games nog altijd moeite hebben om aan te slaan. Dat leidde ertoe dat meer dan 30% van de games in 2023 verdween.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

31% van crypto games geannuleerd, stopgezet of verdwenen

Volgens de Big Blockchain Games List zijn in totaal maar liefst 410 crypto spellen vorig jaar geannuleerd of simpelweg verdwenen.

Het gaat dan om 248 spellen in de eerste helft van het jaar en 162 in het tweede helft van het jaar. In totaal is dat ongeveer 31% van de 1.322 spellen die op de lijst staan.

Een deel van deze spellen is daadwerkelijk geannuleerd. Dat hebben de makers gedaan door dit duidelijk aan te kondigen. Meestal is de reden die ze geven het gebrek van financiering of de moeilijke marktomstandigheden.

De meeste spellen op deze lijst worden echter aangemerkt als ‘stopgezet’. Dat betekent in dit geval dat het spel, of de website of sociale mediakanalen, voor een lange periode geen updates meer hebben gehad.

Sommige van deze spellen hebben makers die zelfs compleet zijn verdwenen. Zij hebben al hun sociale media-accounts verwijderd en de website uit de lucht gehaald.

Het vermoeden is dat deze makers een zogenaamde rug pull hebben gepleegd. Toen zij erachter kwamen dat hun spellen niet zo goed aansloegen als ze gehoopt, zijn ze snel met het geld van de investeerders ervandoor.

Tot slot zijn er ook enkele spellen die besloten hebben om alle crypto functionaliteiten weer uit hun spellen te halen of dit al gedaan hebben.

BNB Chain, Polygon, Ethereum en Solana zien meeste games verdwijnen

De meeste games die werden geannuleerd staan op de BNB Chain van Binance (11%). Ook Polygon (MATIC) (17%), Ethereum (ETH) (6%) en Solana (SOL) (6%) zagen in 2023 veel spellen verdwijnen op hun netwerken.

Er is echter nog een kanttekening nodig bij deze cijfers. Alhoewel het annuleren van spellen meestal geen goed teken is voor de markt, is het nog redelijk in lijn met de bredere gaming-industrie.

Volgens een ander rapport werd in 2023 43% van alle mobiele spelletjes (zonder crypto) geannuleerd. Zelfs van de mobiele spellen die wel uitkomen, wordt 83% binnen drie jaar stopgezet.

De gehele gaming-industrie had in 2023 overigens een moeilijk jaar met een recordaantal annuleringen, faillissementen en ontslagen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment