42 landen zetten grote stappen in 2023

Louise de Graaf


De adoptie van crypto lijkt inmiddels goed onderweg te zijn. Dat blijkt uit het feit dat dit jaar meer dan 40 landen belangrijke stappen hebben genomen omtrent de regel- en wetgeving van cryptovaluta.

Dat onthult een nieuw rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC), een van de “Big Four” accountancybedrijven.


‘Bitcoin gaat recordprijs halen als Trump aan de macht komt’

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

42 landen werkten aan crypto regelgeving in 2023

In het rapport meldt PwC dat maar liefst 42 landen dit jaar bezig zijn geweest met het ontwikkelen van nieuwe regelgeving voor de crypto-industrie.

PwC heeft de ontwikkeling van regelgeving in vier categorieën verdeeld. Dat zijn:

  • De regulering van stablecoins
  • De naleving van de zogeheten ‘travel rule’
  • Richtlijnen voor vergunningen en noteringen
  • De ontwikkeling van een wetgevend kader voor cryptovaluta

Hoewel sommige landen, zoals India en Brazilië, zich alleen bezighielden met een of twee categorieën, meldt PwC dat 23 van de 42 landen zich met alle categorieën bezighielden. Het gaat dan om enkele Europese landen alsmede Japan en de Bahama’s.

Crypto en de Financial Action Task Force Travel Rule

De eerdergenoemde ‘travel rule’ duidt op de regelgeving van de Financial Action Task Force (FATF) en was verreweg de meest besproken regelgeving. De implementatie van de travel rule werd door 40 van de 42 landen besproken.

De travel rule is een regel die vereist dat financiële instellingen bepaalde informatie over de afzender en ontvanger doorgeven aan handhavingsinstanties.

Het doel is om witwassen van geld en financiering van terrorisme te voorkomen. Dat betekent dat wanneer iemand bijvoorbeeld bitcoin (BTC) overmaakt, de instelling die de transactie faciliteert, zoals een exchange, informatie moet verzamelen en doorgeven over wie de transactie doet en voor wie.

Regels voor stablecoins werden door de minste hoeveelheid landen besproken of toegepast. Turkije is het enige land dat genoemd wordt in het rapport dat helemaal geen vooruitgang heeft geboekt omtrent de wetgeving van crypto. China, Saudi-Arabië en Qatar hanteren een verbod.

Hoewel deze ontwikkeling een duidelijk teken is van de toenemende adoptie van de crypto-industrie, meldt het rapport dat er nog een lange weg is te gaan.

“Er zijn opmerkelijke vorderingen gemaakt in de wereldwijde regelgeving van digitale activa. Echter, deze aanzienlijke vooruitgang toont aan dat er nog veel werk te doen is.”

Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment