Amerikaanse centrale bank milder in 2024? Bitcoin kijkt toe

Louise de Graaf


De Federal Reserve was sinds 2022 onder de meest agressieve centrale banken, zeker onder de meest welvarende landen. Of dit in de toekomst zo zal blijven kun je je twijfels bij hebben. Sommige analisten denken van niet ā€“ het meest losse beleid zou zelfs uit de Verenigde Staten gaan komen.


šŸŽ Deze week: Handel je eerste ā‚¬10.000 in crypto helemaal gratis

Gaat de Fed de rentes verlagen?

Dat schrijft CoinDesk, die onderzoek van Deutsche Bank heeft ingelezen. Duitslands grootste bank constateert dat handelaren verwachten dat de Federal Reserve de beleidsrente met minimaal 1% zal laten zakken. Momenteel staat deze tussen de 5,25% en 5,5%, het hoogste niveau in bijna twee decennia.

Combineer dat met de sterke Amerikaanse economie, en je hebt twee van de redenen waarom de dollar de afgelopen twee jaar relatief sterk was. Volgend jaar wordt de Fed dus mogelijk iets milder. Dat zou de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse dollar als goede investering negatief kunnen beĆÆnvloeden.

ING is het daar helemaal mee eens. Nederlands grootste investeringsbank denkt dat de Amerikaanse economie volgend jaar zal vertragen en dat de inflatie verder zal dalen. Dat geeft de Fed de mogelijkheden om de teugels wat te laten vieren. Dit zou ook het geval zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB), die in 2024 misschien gedwongen zal zijn om de rentes met 0,75% te verlagen. Anders zouden verschillende EU-lidstaten niet in staat zijn om hun budget op orde te krijgen.

Ook Bank of America denkt volgens CoinDesk dat de dollar volgend jaar zwakker zal zijn. Toch voorziet het een aantal mogelijkheden dat dit niet het geval zal zijn. Zo zou een alsnog hogere consumenteninflatie roet in het eten kunnen gooien, net als plotseling hogere olieprijzen en een verdere economische vertraging in China.

Recessie in Amerika?

Deze drie investeringsbanken denken dus dat de Amerikaanse economie zal vertragen. Daar blijft het misschien niet bij, want er zijn signalen dat ook de VS in een recessie zal belanden. Aankomende donderdag zullen we meer te weten komen, dan worden de cijfers omtrent het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de VS onthuld. Wat dit met bitcoin (BTC) zal doen valt nog maar te bezien.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment