Amerikaanse inflatie laait op en zet bitcoin koers onder druk

Louise de Graaf


Afgelopen week kwam de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) met 3,1% een stuk hoger uit dan de 2,9% die verwacht werd. Als klap op de vuurpijl volgde op vrijdag de producentenprijsindex (PPI) die ook hoger binnenkwam dan werd verwacht en zelfs meer steeg dan de CPI.

De hogere inflatie zorgt ervoor dat de verwachtingen over het aantal renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank in 2024 afnemen en dat is niet goed voor de bitcoin (BTC) koers.


Crypto ontbijt: Bitcoin, Ethereum, en Solana zetten nieuwe marktrecords

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Zwakte bitcoin is geen verrassing

Het lukt de bitcoin bulls maar niet om de koers definitief boven de 52.000 dollar te krijgen en dat heeft alles te maken met deze zwakke macro-economische data. Op basis van de prestaties van de spot bitcoin-ETF’s zou je immers hogere koersen verwachten.

De komende dagen kunnen daarom weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers. Krijgen de bulls het momentum weer in handen of gaan we door de zwakke macro-economische data toch voor een grotere correctie?

Vrijdag maakte de PPI-inflatie in ieder geval duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is en dat we nog langer last kunnen hebben van stijgende prijzen. Dat betekent dat het heel lastig zal worden om de Amerikaanse centrale bank te overtuigen om de rentes in maart of mei al te verlagen.

Belangrijk om te weten is dat de PPI een leidende indicator is voor de CPI. Als de prijzen voor producenten stijgen, dan zie je dat logischerwijs pas later terug in de prijzen van goederen voor de consument.

Amerikaanse overheid doet bitcoin koers pijn?

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Amerikaanse overheid jaarlijks met gigantische tekorten kampt. Voor nu lijkt er een (officieel) begrotingstekort van ~1,7 biljoen dollar te zijn. Die moet het ministerie van financiën vervolgens dichten door nieuwe staatsobligaties op de markt te brengen en precies daar ligt het probleem voor bitcoin.

Hierdoor neemt het aanbod van staatsobligaties toe, waardoor de rentes op de markt stijgen. Amerika vraagt hier om kapitaal, waardoor de prijs van kapitaal (de rente) logischerwijs stijgt. Dat maakt het aantrekkelijker voor investeerders om hun geld te parkeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Daarmee verdwijnt er dus kapitaal uit de risico-markten (aandelen en bitcoin) en verplaatst dat zich naar Amerikaanse staatsobligaties. Wat dat betreft is een bullmarkt voor bitcoin nog allesbehalve een zekerheid. Al zou een correctie na de gigantische stijgingen van de afgelopen periode ook niet meteen betekenen dat het bullish momentum van bitcoin verdwenen is.


Post Views: 305



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment