Analisten verwachten renteverlaging, positieve gevolgen voor bitcoin

Louise de Graaf


De crypto-markt had flink te lijden onder het strenge beleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) van de afgelopen twee jaar. Ondanks de torenhoge inflatie daalde bitcoin (BTC) in een jaar tijd met 75%. Maar er zijn signalen dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort zal stoppen met het verhogen van de rentes. Volgens analisten zou dit erg gunstig zijn voor de activa.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Gaat de Fed de rentes verlagen?

Volgens de FedWatch Tool van de Chicago Mercantile Exchange (CME) denkt 99,7% van alle handelaren dat de Federal Reserve de rentes in de volgende vergadering niet gaat verhogen. Die vergadering vindt plaats op 13 december, en de rentes zouden dus blijven steken op tussen de 5,25% en 5,5%. Dat zou gunstig zijn voor de bitcoin koers. Perioden waarin het gemakkelijker is om geld te lenen zijn doorgaans namelijk goed voor financiële activa, waaronder voor bitcoin.

The Block sprak met verschillende analisten. Chief of Markets Ruslan Lienkha van YouHodler denkt dat de Fed niet alleen een pauze van de renteverhogingen in gaat lassen, maar dat het in 2024 de rentes weer zal laten zakken. Eind 2024 zou dit voor enorme stijgingen kunnen gaan zorgen. Toch zouden de rentes pas halverwege volgend jaar worden verlaagd, dat duurt dus nog even.

CoinShares’ hoofd van de onderzoeksafdeling James Butterfill benadrukte dat het losse monetaire beleid tussen 2019 en 2021 overeenkwam met stijgende koersen, en dat het hierop volgende strenge beleid de bearmarkt veroorzaakte.

Analisten van Bitfinex zijn het hier helemaal mee eens en benadrukken dat de meest risicovolle activa hier de meeste baat bij zullen hebben. Dat zou dus bij uitstek gunstig zijn voor crypto. De bitcoin halving in april 2024 is volgens de cryptobeurs nog een extra gunstige factor. Dat verlaagt namelijk het aantal nieuwe coins met een factor twee. Als de vraag gelijk blijft, dan is dat extra goed voor crypto.

Bitcoin steeds schaarser

Daar komt nog bij dat op crypto exchanges steeds minder bitcoins te vinden zijn. Ze worden volgens on-chain data van Glassnode allemaal opgekocht en verplaatst naar externe wallets door investeerders. Vorige week bleek dat dit voornamelijk langetermijninvesteerders zullen zijn, want zij hebben een groter deel van de coins dan ooit tevoren.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment