Baas van crypto-gigant bang voor nieuwe Europese wet

Louise de Graaf


Vorig jaar keurde het Europees Parlement het MiCA-wetsvoorstel voor de crypto-industrie goed. De wet wordt al lang gezien als een enorm vooruitstrevend pakket aan maatregelen, en wordt inmiddels stukje bij beetje ingevoerd. Maar niet iedereen is er even blij mee. Volgens Tether, het bedrijf achter de enorme stablecoin USDT, heeft de wet verschillende ‘problematische vereisten’.

“2025 wordt een goed jaar voor crypto-regulatie”

“2025 wordt een goed jaar voor crypto-regulatie”

MiCA erg ongunstig voor Tether

MiCA is weliswaar vorig jaar al officieel aangenomen, maar het duurt doorgaans een tijd voordat een wet van kracht gaat. In het geval van MiCA zal het laatste deel aankomende december officieel ingaan. Sommige delen zijn al van kracht, en aankomende zomer moet het gedeelte voor stablecoins gaan gelden.

De overheid heeft gekeken naar wat uitgevers van stablecoins van de MiCA-wet vinden, zo bleek onlangs uit een nieuw document rondom de vereisten waar in Europa beschikbare stablecoins aan moeten voldoen. Zo zijn uitgevers verplicht om verantwoordelijk om te gaan met de activa van klanten. Ook moet er genoeg onderpand aanwezig zijn en moet er genoeg liquiditeit zijn om de koop en verkoop van de tokens te kunnen waarborgen.

Dat klinkt vrij redelijk, en in eerste instantie was de crypto-industrie er ook heel blij mee. Maar volgens Tether zijn de regels ingewikkelder dan je zou denken. Aan The Block verklaart Tether-CEO Paolo Ardoino dat MiCA verschillende ‘problematische vereisten’ heeft. Die zouden het voor stablecoin-uitgevers niet alleen extreem ingewikkeld maken om in de Europese Unie actief te zijn, maar ook extreem risicovol.

USDT in het nauw op crypto exchanges

Op sociale mediaplatform X schrijft Ardoino dat Tether nog steeds onderhandelt met beleidsmakers. Hier verklaart hij ook dat het aanhouden van onverzekerde cash-deposito’s bij een reguliere bank een slecht idee is. Dit is waar Tether-concurrent Circle voor koos bij Silicon Valley Bank (SVB). Die bank ging vorig jaar failliet, waarna Circle’s stablecoin USDC (USDC) drie dagen lang onstabiel was. In plaats daarvan zouden stablecoins al hun onderpand in staatsobligaties aan moeten houden.

Trump verovert Bitcoinharten met opvallende uitspraken

Trump verovert Bitcoinharten met opvallende uitspraken

Wat precies de risico’s inhouden is niet duidelijk. In ieder geval lijken crypto exchanges zich er ook bewust van te zijn, want onlangs ging het nieuws dat Kraken zou overwegen om USDT uit zijn aanbod te halen. Ook kondigde Binance aan het aanbod van ‘niet-toegestane stablecoins’ in Europa te gaan limiteren.


Post Views: 180

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment