beurs was toevluchtsoord voor misdadigers

Louise de Graaf


Anatoly Legkodymov, de 41-jarige Russische oprichter van cryptocurrency exchange Bitzlato, heeft in de Verenigde Staten schuld bekend.

Hij wordt ervan beschuldigd van het runnen van een geldtransactiedienst die betrokken was bij grootschalige witwaspraktijken.


Crypto beursfondsen op weg naar internationale uitrol

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Crypto beurs als ‘veilige haven’ voor criminelen

Volgens de Amerikaanse Justitie verwerkte Bitzlato meer dan $700 miljoen in illegale fondsen, waaronder miljoenen aan losgeld van zogeheten ransomware attacks, oftewel aanvallen met gijzelsoftware.

Bitzlato werd berucht als een soort toevluchtsoord voor cybercriminelen. Het hanteerde minimale eisen voor klantidentificatie, waardoor het platform aantrekkelijk was voor fraudeurs en dieven.

Gebruikers waren niet verplicht profielfoto’s of paspoorten te verstrekken, en in gevallen waar identificatie werd gevraagd, stond Bitzlato het gebruik van gegevens van stromannen toe. Volgens de Amerikaanse Justitie opereerde Bitzlato als een “veilige haven voor fraudeurs, dieven en andere criminelen.”

Dit leidde tot een stroom van illegale transacties, voornamelijk afkomstig van Hydra Market, een marktplaats op het darkweb, berucht voor de handel in drugs, gestolen financiële informatie en witwasdiensten. Gebruikers van Hydra Market wisselden meer dan $700 miljoen aan crypto uit via Bitzlato.

Gandalf staat miljoenen af en moet mogelijk jaren de cel in

Legkodymov, ook bekend als “Gandalf,” was woonachtig China, maar werd in januari in Miami opgepakt als onderdeel van een internationale operatie.

Als onderdeel van zijn schuldbekentenis heeft Legkodymov ingestemd met het ontbinden van Bitzlato en het afzien van aanspraak op ongeveer $23 miljoen aan in beslag genomen bezittingen.

Volgens de autoriteiten is deze zaak een belangrijke overwinning in de strijd tegen fraude en illegale financiën in de crypto-markt. Legkodymov kan tot vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Openbaar aanklager Breon Peace merkt op:

“Legkodymov’s schuldbekentenis bevestigt dat hij zich terdege bewust was dat Bitzlato, zijn cryptocurrency exchange, werd gebruikt als een open draaideur door criminelen.”

De Amerikaanse Jusitite zegt dat de zaak een significante stap markeert in de aanpak van fraude en illegale financiën in de crypto-industrie. Het hoopt dat het als een waarschuwing dient dat de lange arm van de wet ook reikt tot de crypto-markt.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment