Bitcoin crasht na ETF nepnieuws, SEC reageert

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) is flink gedaald rond 22:30 vanavond. Een aankondiging van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op X (voorheen Twitter) blijkt nep te zijn. In de aankondiging stond dat de SEC verschillende ETF’s heeft goedgekeurd en dat ze op alle nationale exchanges konden worden verhandeld. 

Het officiële account bleek echter gehackt. Vooralsnog zijn er geen ETF’s goedgekeurd, meldt SEC voorzitter Gary Gensler op X. Het betreft waarschijnlijk een poging van de hacker om de bitcoin markt te manipuleren. 


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bericht over ETF goedkeuring blijkt fake news

Rond kwart over tien op 9 januari publiceerde de U.S. Securities and Exchange Commission een bericht op X dat bitcoin spot ETF’s waren goedgekeurd. Na het nieuws steeg bitcoin hard, naar een hoogtepunt van $47.760 binnen een kwartier. Het nieuws bleek echter nep, nadat SEC voorzitter Gary Gensler op zijn X pagina plaatste dat het SEC account was gehackt.

Vooralsnog zijn er dus geen bitcoin spot ETF’s geaccepteerd. Het SEC account is weer in handen van de organisatie en heeft eveneens aangekondigd dat het nepnieuws betrof. Wie er achter de hack zit is nog niet bekend. Nadat bekend werd gemaakt dat de ETF’s nog niet zijn goedgekeurd, daalde de koers naar een dieptepunt van $45.500. Momenteel is één bitcoin $45.800 waard.

CoinTelegraph trapt erin, analist vindt het gevaarlijk opgezet plan

Onder andere het grote nieuwsplatform CoinTelegraph is in het nepnieuws getrapt. Het artikel dat gepubliceerd werd, toen de bitcoin ETF geaccepteerd leek te zijn, staat nog steeds op de homepage. Het artikel zelf is echter niet meer te lezen.

Bitcoin crasht na ETF nepnieuws, SEC reageert

Bloomberg analist Eric Balchunas, die de ETF zaak op de voet heeft gevolgd, vindt het een gevaarlijk effectief opgezet plan. Volgens hem was de tweet zeer geloofwaardig, precies iets wat hij zou verwachten van het overheidsorgaan. 

Het enige puntje van aandacht vindt hij de timing, waarbij hij het morgen gepaster had gevonden. Dat maakt het volgens hem een daadwerkelijk gevaarlijk probeersel, in plaats van een door een crypto ‘stomkop’ opgezette prank.

Post Views: 755

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment