Bitcoin ETF van Blackrock bereikt mijlpaal van $1 miljard

Louise de Graaf


Sinds 17 januari 2024 bevat de bitcoin (BTC) ETF van BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, $1 miljard aan bitcoin. Een belangrijke mijlpaal voor het fonds, dat sinds 12 januari verhandeld wordt. Het iShares fonds heeft naast een omvang van meer dan $1 miljard ook een 24-uurs-handelsvolume dat $14 miljoen bedraagt. Indrukwekkende cijfers voor een pas gelanceerd fonds.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

BlackRock’s bitcoin ETF bereikt omvang van $1 miljard bitcoin in één week

Sinds 11 januari is de bitcoin spot ETF op de beurs te koop. Het fonds is een van de eersten in zijn soort en werd alom bejubeld door de crypto industrie. Het bedrijf achter het fonds, BlackRock, is de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met $9,1 biljoen onder beheer. Toen het bedrijf aankondigde het fonds te hebben aangevraagd, achtte men de kans hoog dat deze zou worden geaccepteerd.

Binnen de eerste twee dagen dat het fonds werd gelanceerd zag deze een instroom van bijna een half miljard dollar. Nu, een week na de lancering, omvat het fonds $1 miljard aan bitcoin. In totaal bevat het fonds 25.067 bitcoins, met een totale marktwaarde van $1,06 miljard. Daarnaast bevat de iShares ETF ook een schamele $60.000, wat 0,01% van het fonds omvat.

“We zijn verheugd dat IBIT deze mijlpaal al in zijn eerste week bereikt heeft, wat een sterke vraag van beleggers toont.”

Aldus Robert Mitchnick, hoofd digitale activa bij BlackRock. Het succes is volgens hem nog lang niet afgelopen:

“Dit is enkel het begin. We zetten ons in voor de lange termijn om beleggers toegang te bieden tot een iShares ETF van hoge kwaliteit.” 

Sell the news event of iets anders?

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten, is de bitcoin koers voornamelijk gedaald sinds de goedkeuring op 10 januari. Momenteel wordt één bitcoin verhandeld voor een prijs rond de $42.500, een stuk lager dan de $46.000 van vóór de goedkeuring. Een van de redenen die hiervoor gegeven wordt is een potentieel sell the news event

Dit veelbesproken fenomeen houdt in dat de hype voor een gebeurtenis leidt tot een grote koersstijging. Mensen anticiperen op winst en kopen bij, waardoor de vraag groeit. Een crypto koers staat dan al snel in de plus. Indien het evenement plaatsvindt, zien investeerders de koers kort stijgen, waarna men met flinke winst in gedachten alles verkoopt. De koers daalt dan hard.

Een andere oorzaak zou het betwiste succes kunnen zijn van de ETF’s. Alhoewel de fondsen het zeer succesvol doen, met BlackRock op kop, is er ook een keerzijde. Veel van de instroom in deze fondsen is afkomstig van Grayscale’s ETF, die nu juist een enorme uitstroom heeft. Voorheen was dit een normaal fonds, nu is het een ETF. Wegens de hoge kosten van Grayscale kiezen velen nu voor een alternatief.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment