Bitcoin koers nadert record in Argentinië na nieuwe president

Louise de Graaf


Zondag werd Bitcoin (BTC) voorstander Javier Milei gekozen als nieuwe president van Argentinië. Dit heeft ertoe geleid dat de bitcoin koers ten opzichte van de Argentijnse peso (ARS) zijn recordhoogte nadert. Bovendien heeft multimiljardair Elon Musk zijn vertrouwen geuit in de nieuwe Argentijnse leider, die aan het hoofd moet staan van de wederopbouw van het Zuid-Amerikaanse land.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Bitcoin koers dichtbij all-time high in Argentinië

We hebben er dit jaar al vaker over geschreven: de indrukwekkende bitcoin koers ten opzichte van de ARS. Het blijft dit jaar, vanwege de torenhoge inflatie in het land, record na record vestigen.

Sinds bekend is dat de de ultrarechtse politieke nieuwkomer de beslissende tweede stemronde naar zich toe heeft getrokken, is de prijs van bitcoin in Argentinië licht gestegen. Vóór de aankondiging handelde bitcoin op zo’n 13 miljoen ARS, maar inmiddels staat de koers gelijk aan meer dan 13,2 miljoen ARS. Dit blijkt uit data van CoinGecko.

Op 16 november behaalde bitcoin zijn all-time high van vlak onder de 13,4 miljoen ARS. De koers is momenteel dus slechts een fractie verwijderd van een nieuw absoluut record.

Opvallend genoeg steeg de prijs van bitcoin een stuk harder toen Milei de voorverkiezingen won in augustus. Destijds schoot bitcoin met maar liefst 20 procent de lucht in binnen 24 uur. Dit keer stond de stijging gelijk aan iets meer dan 2 procent.

Met Milei aan het roer breekt er een nieuw tijdperk aan voor Argentinië, geplaagd door jarenlange inflatie en een groeiend armoedeprobleem. Milei verzet zich tegen de centrale bank en wil deze sluiten. Bovendien wil het af van zijn eigen peso en de Amerikaanse dollar als nationale valuta aannemen. Tegelijkertijd is de 53-jarige een groot fan van Bitcoin. De crypto maakt het volgens hem mogelijk om ‘’geld terug te geven aan de oorspronkelijke maker, de particuliere sector’’.

Elon Musk steunt bitcoin voorstander

Musk, de CEO van Tesla en SpaceX, heeft gisteren in een reactie op X de overwinning van Milei geprezen. Om precies te zijn stelde hij dat ‘’welvaart in het verschiet ligt voor Argentinië’’, nu Milei aan de macht is.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment