Dat het Bitcoin (BTC) netwerk veel energie verbruikt is geen geheim, en daarom heeft het netwerk ook veel kritiek ontvangen. Maar dat het ook enorme hoeveelheden drinkwater nodig heeft is minder bekend. Volgens de Nederlandse onderzoeker Alex de Vries gaat het om een zwembad aan water per transactie.
Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
Bitcoin verbruikt ook veel water
Het netwerk heeft weliswaar elektriciteit nodig om de hardware überhaupt te kunnen gebruiken, maar er is ook enorm veel water nodig om alle ‘delen’ van Bitcoin te koelen. Volgens Alex de Vries van de Vrije Universiteit van Amsterdam gaat het om een zwembad per dag. In een onderzoeksrapport schrijft hij dat het netwerk in 2023 vermoedelijk 2.237 gigaliter water zal verbruiken – dat is 2,237 miljard liter.
In 2021 is de hoeveelheid bovendien flink gegroeid tot 1.573 gigaliter, een toename van 166% ten opzichte van dat van 2020. Dat komt doordat het netwerk toen flink is gegroeid en doordat miners steeds meer concurrentie kregen. In 2023 was dat niet anders, onlangs is de hashrate toegenomen tot een record, wat vermoedelijk verklaart waarom de benodigde waterhoeveelheid opnieuw is toegenomen.
Daar komt nog bij dat het benodigde water allemaal zoet is, waar in veel regio’s op de wereld sowieso al een tekort aan is. Volgens de Vries is dit water nodig om de ASIC-mininghardware te koelen. Veel miners maken gebruik van evaporative cooling, waarbij koel water de warme hardware koelt en voor een deel verdampt.
Een andere bron van dit verbruik heeft niets te maken met bitcoin mining, maar met het opwekken van elektriciteit. Zo gebruiken miners tegenwoordig elektriciteit van waterkrachtcentrales, maar uit de reservoirs van deze centrales verdampt ook een deel. Daarnaast hebben kolencentrales en kerncentrales bijvoorbeeld koelwater nodig om elektriciteit voor miners te produceren.
Bitcoin mining blijft controversieel
Er is geen gebrek aan critici wat bitcoin mining betreft. Hoeveel het netwerk precies verbruikt is niet met zekerheid te zeggen, en volgens sommigen is het netwerk een stuk groener geworden. Door de groene kant van Bitcoin lijkt zich langzaam een verandering van het paradigma te vormen.
Voor grote kranten zoals New York Times is de controverse groot genoeg om er onderzoek naar te doen, wat leidde tot nog meer ophef. Zelfs de Verenigde Naties onthulden onlangs een onderzoek over het fenomeen, maar ook dit onderzoek kon op kritiek rekenen.
Post Views: 0