Bitcoin onderging in 53 dagen een enorme groene transformatie

Louise de Graaf


In een recente reeks tweets laat Daniel Batten, een bekende investeerder en analist, zien hoe binnen slechts 53 dagen dit jaar de ESG (Environmental, Social, and Governance) perceptie rondom Bitcoin (BTC) drastisch is veranderd. Hij wijst hierbij op 5 grote gebeurtenissen die het imago van Bitcoin groener hebben gemaakt.


📈 Bitcoin verdienen? Eenvoudig vanuit huis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Bitcoin biedt voordelen voor ESG-doelstellingen: KPMG

Een van de eerste verschuivingen vond plaats met de publicatie van een rapport door KPMG op 1 augustus. Dit rapport belicht de rol van Bitcoin in het ESG-domein en stelde enkele misvattingen over Bitcoin in de markt aan de kaak. In plaats van kritiek kwamen hier verschillende mogelijke toepassingen naar voren waar bitcoin miners juist een positieve impact kunnen hebben.

 

Een week later, op 8 augustus, werd een peer-reviewed onderzoek gepubliceerd die Bitcoin’s CO2-voetafdruk opnieuw bekeek. Deze studie toonde aan dat Bitcoins Proof of Work mining juist kan bijdragen aan de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen. Dit onderzoek stelde onder andere dat Bitcoin “mogelijk een rol kan spelen in het promoten van het decarboniseren van het elektriciteitsnet.”

Cambridge geeft toe dat Bitcoin verbruik werd overschat

Op 30 augustus erkende de Universiteit van Cambridge vervolgens dat de schattingen over het energieverbruik van Bitcoin eerder overschat waren. Dit gebeurde na een herziening van de onderliggende aannames achter de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

De CBECI is een bekend platform waarop het energieverbruik van Bitcoin als netwerk inzichtelijk wordt gemaakt. Zo wordt bijgehouden hoeveel het netwerk op dit moment verbruikt, en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn.

Vervolgens bracht Bloomberg Intelligence medio september data naar buiten die een decarbonisatie van Bitcoin-mining lieten zien. Hieruit zou blijken hoe mining evolueert naar een minder koolstofintensieve manier van minen.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Grote verschuiving naar veel Bitcoin-onderzoeken

Tot slot was er het rapport van het Institute of Risk Management van 22 september. Dit rapport toont aan dat Bitcoin mining de transitie naar hernieuwbare energie kan ondersteunen. Dit is een behoorlijke verschuiving. Mining werd namelijk voorheen juist gezien als risico voor de energietransitie.

Batten concludeert:

“Eén enkele gebeurtenis zou de perceptie van Bitcoin niet hebben veranderd. Maar met zoveel op data gebaseerde rapporten en onderzoeken van zoveel zeer gerenommeerde onderzoekers en organisaties, is het nu bijna onmogelijk geworden om te beweren dat de ESG-zaak voor Bitcoin niet het overwegen waard is.”

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment