Bitcoin speculeren duurder dan ooit: kosten stijgen naar recordhoogte

Louise de Graaf


Het is momenteel duurder dan ooit om op bitcoin (BTC) te wedden. Het speculeren op de bitcoin koers met leveraged posities, of hefboomwerking, is naar een recordhoogte gestegen.

Het gaat dan voornamelijk om zogenaamde perpetual futures voor bitcoin. Dat zijn eeuwigdurende contracten zonder vervaldatum.


Cadeautje 🎉: Bitvavo geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Bitcoin funding rates voor perpetual futures stijgen naar +66%

Perpetual futures worden vaak gebruikt om te speculeren op prijsbewegingen van cryptovaluta of om bestaande posities te hedgen.

De prijs van deze eeuwigdurende contracten wordt regelmatig aangepast aan de marktprijs van de onderliggende activa met behulp van zogenaamde funding rates, of financieringskosten.

Beleggers betalen deze financieringskosten voor het aanhouden van een positie in perpetual futures. Bij dit soort contracten worden de kosten periodiek uitgewisseld tussen kopers (long posities) en verkopers (short posities) om de prijs van het contract in lijn te houden met de spotprijs.

De financieringskosten voor eeuwigdurende contracten voor bitcoin zijn naar een recordhoogte gestegen, meldt analysebedrijf Matrixport op 2 januari. De funding rates voor bitcoin perpetual futures zijn gestegen naar maar liefst +66%.

Hoge financieringskosten zijn tekenen van een bullish markt

Dit wijst op een extreme stijging van de kosten om long te gaan op bitcoin futures. Het is een ongekend niveau en maakt het aanhouden van bitcoin long posities aanzienlijk duurder.

De stijging van de kosten is een teken van een bullish markt, zegt Matrixport. Het toont aan dat beleggers bereid zijn een premium te betalen om hun posities te behouden.

“Vanochtend bereikt het financieringspercentage een nieuw hoogtepunt van +66%. Dit betekent dat longs 66% per jaar aan shorts betalen om long te blijven”, aldus Markus Thielen, hoofd onderzoek van Matrixport.

Daar zit echter een kanttekening aan. Als de koers niet snel genoeg meestijgt, kan dit ook leiden tot een snelle uitverkoop waardoor de bitcoin koers juist daalt.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Kan de bitcoin-ETF hype de koers naar $50.000 sturen?

De hoge financieringskosten zijn waarschijnlijk het gevolg van de hype over een aankomende spot bitcoin exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, in de VS. Deze wordt mogelijk nog voor 10 januari goedgekeurd.

“Verrassend genoeg is het financieringspercentage voor bitcoins tijdens de vakantieperiode hoog gebleven, wat aangeeft dat cryptohandelaren zeer optimistisch zijn gebleven en een aanstaande goedkeuring van een bitcoin ETF verwachten”, aldus Thielen.

Er bestaat echter nog altijd de kans dat de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse waakhond, alle aanvragen afwijst. Daar gaat de markt inmiddels niet meer vanuit.

Een goedkeuring van een bitcoin-ETF zou een grote stap vooruit zijn in de adoptie van bitcoin als een financieel product bij het grote publiek. Volgens Matrixport kunnen deze ontwikkelingen bitcoin mogelijk nog deze maand naar de $50.000 sturen.

Post Views: 508

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment