Bitcoin viert feest: vandaag markeert bijzonder jubileum

Louise de Graaf


Het is vandaag exact 11 jaar geleden dat Bitcoin (BTC) zijn allereerste halving onderging. Dit is een belangrijke gebeurtenis waarbij de nieuwe in omloop gebrachte bitcoins gehalveerd wordt. Inmiddels staat de teller op drie wat betreft het aantal Bitcoin halvings, en komt nummer vier steeds dichterbij.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Historische dag voor Bitcoin

De Bitcoin halving is een ingebouwd protocol dat is vastgelegd in de Bitcoin-software. Specifiek is de halving beschikbaar op de Bitcoin Core GitHub repository in het validation.cpp-bestand en geeft aan dat de ‘’subsidie elke 210.000 blokken wordt gehalveerd, wat ongeveer elke 4 jaar gebeurt’’.

Met ‘subsidie’ wordt de beloning voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain bedoeld. Miners zetten grote hoeveelheden rekenkracht in om een complex wiskundig probleem op te lossen. De eerste miner die hierin slaagt, mag de blockchain uitbreiden en incasseert de bloksubsidie.

Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van Bitcoin, had op 3 januari 2009 het allereerste transactieblok, het zogenaamde ‘Genesis Block’, gemined. Destijds werden miners, waarvan er destijds maar weinig waren, hiervoor gecompenseerd met 50 BTC. Op 28 november 2012 werd de subsidie echter verlaagd naar 25 BTC.

Het is een historische dag te noemen aangezien de halving een belangrijk concept is die de inflatie op transparante wijze verlaagd om zo bij te dragen aan de schaarste van de decentrale valuta.

Nieuwe BTC halving

In 2016 en 2020 heeft Bitcoin zijn tweede en derde halving ondergaan. Momenteel wacht de crypto-gemeenschap in spanning af tot de volgende halving, die ergens rond april volgend jaar plaats zal vinden. Hoewel de halving zelf geen spannend evenement is, delen velen de verwachting dat het net als in het verleden tot een nieuwe grootse bullmarkt zal leiden.

Vooralsnog betrad bitcoin iedere keer enkele maanden na de halving namelijk een parabolische opwaartse trend. Echter zijn er pas drie halvings geweest en bovendien biedt data uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Na de volgende halving zullen miners 3,125 BTC verdienen met hun werkzaamheden in plaats van de huidige 6,25 BTC.

Na de halving van volgend jaar staat het belangrijke evenement nog 34 keer op de agenda om zo uiteindelijk in het jaar 2140 het absolute limiet van 21 miljoen bitcoins te bereiken.

Post Views: 85Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment