Bitcoin wordt steeds minder gebruikt als betaalmiddel in El Salvador

Louise de Graaf


El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) invoerde als wettelijk betaalmiddel.

De adoptie van de digitale munt leek echter maar langzaam op gang te komen. De bevolking maakte nog weinig gebruik van bitcoin als betaalmiddel.

Volgens een nieuw onderzoek lijkt daar nog weinig verandering in te zijn. Erger nog, het gebruik neemt zelfs af.


Wat kunnen we van de eerste dag voor Bitcoin ETF’s verwachten?

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Slechts 12% gebruikte bitcoin als betaalmiddel

Volgens een jaarlijkse enquête heeft namelijk slechts 12% van de bevolking van El Salvador ten minste één keer bitcoin gebruikt als betaalmiddel voor goederen en diensten in 2023.

Het onderzoek, uitgevoerd door de José Simeón Cañas Central American University, ook bekend als de UCA El Salvador, ondervroeg 1.280 respondenten in december 2023.

Bijna de helft van de ondervraagden, 49,7% om precies te zijn, heeft bitcoin slechts enkele malen gebruikt als betaalmiddel. 20% van de ondervraagden gebruikte bitcoin 10 keer of vaker.

Verreweg de meeste respondenten gebruikten bitcoin voor dagelijkse boodschappen, namelijk 22,9%. Het grootste deel werd gebruikt in supermarkten: 20,9%.

Bitcoin gebruik als betaalmiddel neemt af in El Salvador

Het meest opvallende is dat de eerdergenoemde 12% een behoorlijke afname is ten opzichte van het jaar daarvoor.

Een jaar geleden rapporteerde dezelfde universiteit namelijk dat in 2022 nog 24,4% van de bevolking bitcoin ten minsten een keer had gebruikt als betaalmiddel.

Desondanks is het aantal respondenten dat aangeeft dat het leven van hun families is verbeterd door bitcoin gestegen van 3% in 2022 naar 6,8% in 2023.

Echter, vindt meer dan een derde van de ondervraagden dat de economische situatie in het land voornamelijk verbeterd is door de afname in criminaliteit in het land. Slechtst 0,5% van de bevolking denkt dat bitcoin de economie heeft verbeterd.

Naast de invoering van de controversiële bitcoin wet, voerde president Nayib Bukele ook controversieel beleid in met betrekking tot de handhaving en bestrijding van criminaliteit in het land.

Wat ook opvalt is dat ditmaal niet wordt gevraagd naar de bitcoin investeringen van de regering van El Salvador. Vorig jaar zei namelijk nog 77,1% dat zij wilden dat de overheid stopt met besteden van publiekelijk geld aan bitcoin.

Door de beruchte crypto winter stond de bitcoin investering van El Salvador lang in het rood, maar is de laatste maanden hieruit geklommen. Volgens de laatste cijfers staan de investeringen inmiddels weer in het groen, al is het slechts een kleine 0,37%.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment