Cryptomunt stijgt 5000% in een dag, maar ontvouwt zich tot schandaal

Louise de Graaf


De cryptowereld is recent opgeschud door de opmerkelijke introductie van de SatoshiVM SAVM-token op 18 januari. Direct na de uitgifte schoot de marktkapitalisatie van SAVM omhoog, met een piek van maar liefst $90 miljoen. Dit was een stijging van enkele duizenden procenten binnen luttele uren, wat op zichzelf natuurlijk al krankzinnig is. Maar hier stopt het verhaal niet, want een donkere wolk is boven het project en de snelle stijging ontstaan.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Vermeende marktmanipulatie SAVM

De controverse rondom SAVM ontstond eigenlijk al snel. Er werden beschuldigingen geuit over marktmanipulatie. Uit data van Bubblemaps bleek dat maar liefst 15% van de totale voorraad van de token naar een klein aantal wallets was gestuurd, die toebehoren aan crypto influencers. Deze influencers verkochten vervolgens de tokens direct na ontvangst.

Het viel op dat sommige prominente investeerders die betrokken waren bij de private verkoop van SatoshiVM, snel winst namen op hun posities. Dit terwijl veel van hen eerst op sociale media aan volgers verkondigden dat SAVM de nieuwe hype zou gaan worden.

Ook het team achter SatoshiVM zelf zou binnen 48 uur al substantiele hoeveelheden tokens hebben verkocht. Volgens data van rug.ai zou het team met een winst van $4,7 miljoen vandoor zijn gegaan. Ook influencers hebben een mooie buit binnen weten te halen. Gezamelijk hebben zij $4,8 miljoen verdiend aan de lancering van SAVM. Allemaal signalen van een ordinaire pump-and-dump of rugpull.

De respons van SatoshiVM

In een poging om de lucht te klaren en de gemeenschap gerust te stellen, heeft het team van SatoshiVM aangekondigd een ‘Ask Me Anything’ (AMA) sessie op Reddit te houden. Een verdere reactie van het team is er nog niet gegeven.

Het is in ieder geval duidelijk dat de controverse niet snel zal verdwijnen. Alle signalen wijzen richting een pump-and-dump; een project waar de oprichters en insiders in korte tijd zoveel mogelijk geld mee hopen te verdienen, over de ruggen van investeerders. Dat wil echter niet zeggen dat alle investeerders geld zijn verloren. Zo wist een slimme handelaar in te spelen op de hype en in een klap miljonair te worden, al is hij natuurlijk zeer zwaar in de minderheid in dit geval.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment