Deze bitcoin koers moet je hebben voor je belastingaangifte in 2024

Louise de Graaf


Het nieuwe jaar is begonnen! En op 1 januari van het nieuwe jaar moeten Nederlanders even goed opletten. Dat is namelijk de peildatum voor de Belastingdienst. Welke bitcoin prijs moeten beleggers over een paar maanden in hun belastingaangifte meenemen?


MicroStrategy doet mega bitcoin aankoop van €566 miljoen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin belastingaangifte voor 2023

Nederlanders met crypto in bezit, waaronder bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), is het betalen van belasting een verplichting. Het is vervelend, maar het moet! Om verder gezeur te voorkomen is het verstandig om je zaakjes goed op orde te hebben.

Crypto-bezittingen vallen in box 3. En om te kunnen bepalen hoeveel belasting je moet betalen dien je te berekenen wat de waarde van jouw bitcoins zijn.

De waarde van je crypto die je opgeeft op je belastingaangifte is niet de waarde die je crypto heeft op het moment van de aangifte later dit jaar. Nee, de waarde wordt bepaald op basis van de koersen op 1 januari om 00:00 ’s nachts.

Schrijf deze bitcoin prijs op

Welke bitcoin prijs je moet gebruiken voor je aangifte is vervolgens weer afhankelijk van het platform waarop je het hebt gekocht. De bitcoin koers verschilt per crypto exchange, dus simpelweg de CoinMarketCap bitcoin prijs pakken zit er niet in. Dit is namelijk een gemiddelde van alle bitcoin koersen bij elkaar.

Heb je je bitcoins bijvoorbeeld op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo gekocht, dan is de prijs om 00:00 op 1 januari op dat platform van belang. Hieronder zetten we de bitcoin prijzen om 12 uur ’s nachts op de grootste exchanges voor je op een rijtje.

  • Bitvavo – €38.333
  • Anycoin Direct- €38.342
  • Bybit powered by SATOS – €38.306

Mocht je op een ander platform handelen dan is het verstandig vandaag nog even naar jouw exchange te gaan en de bitcoin koers van 00:00 afgelopen nacht te noteren. Ditzelfde geldt natuurlijk als je andere cryptocurrencies in je portfolio hebt zitten. Dat scheelt je een hoop gezoek later dit jaar zodra je je belastingaangifte moet opgeven.

Vind meer informatie over het box 3-inkomen en belasting op cryptocurrency op de website van de Belastingdienst.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment