Dit is de echte reden dat bitcoin 10% daalde

Louise de Graaf


Op 3 januari 2024 onderging bitcoin (BTC) een plotselinge daling van 10%, wat de cryptowereld verbaasde en investeerders wereldwijd deed fronsen. Diverse factoren lijken deze neerwaartse beweging te hebben veroorzaakt. Volgens het onderzoeksteam van K33 Research is het antwoord eigenlijk vrij simpel.


Deze bitcoin koers moet je hebben voor je belastingaangifte in 2024

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Matrixport toch niet de boosdoener?

De specifieke reden voor de Bitcoin daling wordt door velen toegeschreven aan het feit dat Matrixport een rapport naar buiten heeft gebracht. Hierin staat de verwachting dat de Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund (ETF) niet gaat goedkeuren. Dit terwijl het merendeel van de markt al een tijdje lijkt te anticiperen op niets anders dan een massa-goedkeuring, uiterlijk op 10 januari.

Echter geeft Jihan Wu, mede-oprichter van Matrixport, aan dat het rapport hoogstwaarschijnlijk niet verantwoordelijk was voor de crash. “Het is onrealistisch om te geloven dat een rapport van Matrixport de markt, met een omvang van triljoenen dollars, kan laten crashen”, plaatste Wu op X (voorheen Twitter).

“We hebben ook een onverwachte daling gezien in crypto-aandelen gedurende opeenvolgende handelsdagen, terwijl de prijs van Bitcoin stabiel bleef,” voegde Wu eraan toe. “Deze gebeurtenissen, die voorafgaan aan het rapport van Markus Thielen, leken minder impact te hebben en kregen minder aandacht.”

Bitcoin-markt verdampt $560 miljoen

K33 Research Senior Analist Vetle Lunde zei dat de markt simpelweg oververhit en overgeheven was. Hierdoor zou de markt zeer kwetsbaar zijn geworden voor neerwaartse druk.

“De hefboomwerking op de markt was zeer hoog vóór de crash, waarbij longposities de belangrijkste agressor waren, zoals blijkt uit financieringstarieven en premies op futures die stegen naar geannualiseerde tarieven boven de 50%. Dit liet de markt uiterst blootgesteld aan neerwaartse volatiliteit.”

Met de daling van bitcoin werden bijna 560 miljoen dollar aan long-derivaatposities weggevaagd. Dat blijkt uit gegevens van CoinGlass, dat tevens aantoont dat dat het hoogste bedrag aan liquidaties in ten minste drie maanden is. “Het is een typische liquidatiegolf voor longposities,” zei Lunde.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment