Dit verwachten Bitcoin miners van de halving in 2024

Louise de Graaf


Naar verwachting vindt in april van 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dit zal ervoor zorgen dat bitcoin miners maar half zoveel BTC verdienen als ze een block delven. Iedere miner verwacht net even iets anders van wat er gaat gebeuren.


Bitcoin ETF’s krijgen mogelijk dinsdag al groen licht: Reuters

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners in de problemen?

De halving vindt elke vier jaar plaats; de vorige vonden dan ook in 2012, 2016 en 2020 plaats. De beloning voor elke block zal vanaf eind april niet op 6,25 BTC liggen, maar op 3,125 BTC. Dat heeft bij de huidige koers een waarde van zo’n 133.000 dollar. Ze moeten dus twee keer zo efficiënt te werk gaan om dezelfde winstmarges te hebben, óf de bitcoin koers moet stijgen.

Cointelegraph heeft de topmensen van verschillende beursgenoteerde miners geïnterviewd. Hut8-CEO Haime Leverton denkt dat de halving miners zal dwingen om efficiënter te werk te gaan. Hut8 rolt daarvoor custom software uit binnen zijn eigen mininglocaties om.

Ook hoopt het bedrijf zijn aankoop van vier op energiecentrales te voltooien, waar het in 2023 mee is begonnen. In tegenstelling tot steeds meer concurrenten zijn dit niet bijvoorbeeld een waterkrachtcentrales of zonneparken, maar aardgascentrales.

Taras Kulyk van Mining-infrastructuurprovider SunnySide Digital verklaarde dat de correlatie tussen de lagere beloning (block rewards in jargon) en financiële problemen bij miners erg hoog is. Als de transactiekosten of de koers niet stijgen, dan zullen minder efficiënte miners moeten sluiten.

Luxor’s hoofdonderzoeker Colin Harper constateerde nagenoeg hetzelfde. Toch ziet hij niet in hoe alle miners in de problemen zouden kunnen komen. “Er zullen altijd miners zijn met goedkopere elektriciteit dan anderen, dus zolang Bitcoin waarde heeft zal er iemand minen.”

Mining difficulty vooralsnog torenhoog

De mining difficulty zou hier volgens Harper ook een belangrijke factor in gaan zijn. Als te veel miners het zwaar hebben, dan wordt de moeilijkheidsgraad namelijk naar beneden bijgesteld, waardoor het weer gemakkelijker wordt om winst te maken. Uit eerdere halvings is gebleken dat deze soms eerst daalt zodra de minder efficiënte miners stoppen na de halving. Maar vooralsnog ligt de waarde rond een recordniveau, en een paar maanden geleden is deze nog enorm gestegen. Er is dus genoeg reden voor miners om het zwaar te hebben.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment