Dit waren de grootste crypto hacks van 2023

Louise de Graaf


In een jaar gekenmerkt door zowel spectaculaire successen als verwoestende tegenslagen, heeft de crypto wereld zijn deel van de uitdagingen gezien. Ook de crypto hacks springen in het oog, waarbij miljoenen aan waarde in een oogwenk zijn verloren. Dit artikel werpt een blik op de meest ingrijpende crypto hacks van 2023, die zowel een waarschuwing als een leerzaam moment bieden voor de crypto-gemeenschap.

De Euler Finance Flash Loan aanval

De Euler Finance hack in maart was niet alleen de grootste crypto hack van het jaar, maar resulteerde ook in de grootste terugvondst van gestolen geldmiddelen tot nu toe. Een kwetsbaarheid in het systeem stelde een hacker in staat om maar liefst $197 miljoen aan diverse activa, waaronder DAI, wrapped Bitcoin (wBTC), USDC stablecoin, en staked Ethereum (stETH), te ontvreemden. De opmerkelijke wending in dit verhaal is de terugkeer van de gestolen fondsen, na een reeks van cryptische berichten door de dader, die bekend stond als ‘Jacob’.

Multichain

In juli werd de crypto-wereld opnieuw opgeschrikt door een aanzienlijke hack, ditmaal bij Multichain. De cross-chain bridge protocol zag een verlies van een astronomische $125 miljoen aan diverse cryptocurrencies, voornamelijk afkomstig van de Fantom bridge. De hack benadrukte de kwetsbaarheid van cross-chain operaties en resulteerde in het sluiten van Multichain, wat de fragiliteit en risico’s van decentralized finance (DeFi) helaas toch maar weer onderstreept.

Stake.com

September begon met alarmerende nieuwsberichten toen bleek dat Stake.com, een online crypto casino, was beroofd van $41 miljoen. De hack, toegeschreven aan wellicht Noord-Korea’s beruchte Lazarus Group, heeft een verscheidenheid aan cryptocurrencies ontvreemd, waaronder ETH, Polygon (MATIC), en BNB. Deze aanval benadrukt de voortdurende dreiging van georganiseerde misdaadgroepen in de digitale valutaruimte.

Ledger’s Connect Kit

De afsluitende maand van het jaar zag een van de meest verontrustende aanvallen met de Ledger Connect Kit. Ongeveer $600,000 aan activa werd verloren nadat een hacker malafide code injecteerde in bepaalde software, waardoor gebruikers onbewust toegang gaven tot hun digitale portefeuilles. Hoewel Ledger snel reageerde om verdere schade te beperken, is de aanval een ernstige herinnering aan de constante bedreigingen waarmee de crypto-gemeenschap wordt geconfronteerd. Zelfs de hardware wallets, die over het algemeen als extreem veilig worden gezien, blijken dus hun zwakke plekken te kennen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment