Dit wordt het volgende belangrijke thema voor Bitcoin in 2024

Louise de Graaf


Net voor de start van het nieuwe jaar schoot de schuld van de Amerikaanse overheid voorbij de ongelooflijke grens van 34 biljoen dollar. In 2023 alleen al voegde Amerika 2,65 biljoen dollar aan zijn schuldenberg toe. Dat is op het COVID-19 jaar 2020 na (4,5 biljoen dollar) de grootste stijging in de geschiedenis. Vanaf 1995 steeg de schuld met iets meer dan 1 biljoen dollar per jaar, maar sinds 2010 is dat getal verhoogd naar 1,7 biljoen dollar.

Wanneer stopt dit en wat betekent dit voor de bitcoin koers? In mijn optiek kan dit weleens HET thema van de financiële markten worden in 2024.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

De groei van de Amerikaanse schuldenberg

In het jaar 1981 bereikte de Amerikaanse schuld voor het eerst het bedrag van 1 biljoen dollar. Daarna duurde het tot 2008 voordat de 10 biljoen dollar werd aangetikt.

Vervolgens duurde het echter maar 9 jaar om de 20 biljoen dollar te bereiken (2017) en daarna slechts 5 jaar voordat de 30 biljoen dollar werd aangetikt (2022). Nu zijn we 22 maanden verder en is de Amerikaanse overheid al bijna halverwege richting de 40 biljoen dollar.

Met die schuld van 34 biljoen dollar is er momenteel sprake van een schuld/bruto binnenlands product (BBP) verhouding van 1,2. Ter illustratie: in de Tweede Wereldoorlog was die verhouding met 1,1 nog lager.

In de bovenstaande grafiek zien we de jaarlijkse rentekosten van de Amerikaanse overheid versus de uitgaven voor het complete leger. Hoe kun je nog aan de bevolking verkopen dat de schulden inmiddels duurder zijn dan het machtige leger van de Amerikaanse overheid?

Het probleem is dat een steeds groter deel van de schulden worden afgesloten tegen de hogere rentes die momenteel van kracht zijn op de markt. Wat betekent deze ontwikkeling voor bitcoin?

Bullish voor bitcoin

Het moge duidelijk zijn dat de Amerikaanse schuldenberg niet krimpt en niet gelijk blijft, maar in een steeds hoger tempo groeit. Er komt natuurlijk een moment dat men massaal het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verliest.

Waarom zou je immers schulden van de Amerikaanse overheid kopen met een looptijd van 30 jaar?

Als de schuldenpost op dit tempo blijft doorstijgen, dan is je geld over 30 jaar helemaal niets meer waard. Zodoende is het logisch dat investeerders op zoek gaan naar alternatieven.

De spot Bitcoin ETF’s en de Bitcoin halving komen wat dat betreft op het perfecte moment voor Bitcoin. Investeerders die op zoek zijn naar een alternatief voor de Amerikaanse dollar worden hier met een bijna perfect narratief geconfronteerd.

Wat denk jij? Gaan we in 2024 naar een nieuwe all-time high met bitcoin?

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment