ETF is geen goedkeuring van bitcoin zelf, waarschuwt SEC voorzitter

Louise de Graaf


Het historische moment is aangebroken. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteravond bijna alle aanvragen voor bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd.

Ondanks de goedkeuring van de SEC is de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, nog steeds zeer kritisch over bitcoin. Hij benadrukt dat de notering van de bitcoin-ETF’s niet gezien moet worden als een goedkeuring van bitcoin zelf door de SEC.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

SEC blijft kritisch over bitcoin, ETF is geen onderschrijving

De SEC heeft gisteren maar liefst 11 verschillende spot bitcoin-ETF aanvragen goedgekeurd. Het is een sterk teken van de groeiende acceptatie van bitcoin in de traditionele financiële wereld.

Desondanks blijft Gensler terughoudend over bitcoin en waarschuwt beleggers dat de SEC bitcoin nog steeds niet goedkeurt of ondersteunt. Kort na de goedkeuring van de ETF’s bracht hij een statement naar buiten.

“Hoewel we vandaag de notering en handel van bepaalde spot bitcoin ETP-aandelen hebben goedgekeurd, hebben we bitcoin niet goedgekeurd of onderschreven,” aldus Gensler

Hij waarschuwt ook dat men nu niet moet verwachten dat de SEC een andere houding zal innemen ten opzichte van crypto.

Hij benadrukt dat de SEC van mening blijft dat de meeste cryptovaluta ‘securities’, oftewel effecten, zijn en daarmee onder het toezicht van de SEC vallen. Ook benadrukt hij dat dit geen signaal is dat de rechtszaken hieromtrent worden stopgezet.

“De goedkeuring geeft evenmin enige indicatie over de visie van de Commissie met betrekking tot de status van andere crypto-activa onder de federale effectenwetten of over de huidige mate van niet-naleving door bepaalde deelnemers op de markt voor crypto-activa met de federale effectenwetten.”

“Bitcoin is speculatief en voor illegale doeleinden”

Gensler zegt dat de goedkeuring van bitcoin-ETF’s extra bescherming zal bieden aan investeerders. Hij wijst erop dat de SEC al bijna twee decennia toezicht houdt op ETF’s en verzekert dat de waakhond ook strikt toezicht zal houden op de nieuwe goedgekeurde producten.

Vervolgens haalt de SEC-voorzitter ook uit naar de “speculatieve” aard van bitcoin en beschuldigt de cryptomunt opnieuw van het gebruik voor illegale doeleinden.

“Bitcoin is daarentegen voornamelijk een speculatief, volatiel actief dat ook wordt gebruikt voor illegale activiteiten, waaronder ransomware, witwassen van geld, het ontduiken van sancties en financiering van terrorisme.

Investeerders dienen voorzichtig te blijven met betrekking tot de talrijke risico’s die verbonden zijn aan bitcoin en producten waarvan de waarde is gekoppeld aan crypto.”

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment