Ethereum aanbod daalt tot laagste punt in 18 maanden

Louise de Graaf


Ethereum (ETH) is op momenten deflatoir, afhankelijk van netwerkomstandigheden. Dit betekent simpelweg dat het circulerende aanbod afneemt. De afgelopen tijd is dit het geval geweest en als gevolg staat het aanbod momenteel op het laagste punt sinds de Merge, de grote netwerkupgrade van september 2022 waarbij het netwerk de stap maakte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS).


Goed nieuws! šŸŽ‰ Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto šŸš€

ETH aanbod krimpt

Momenteel is er in totaal 120.211.380 ETH in omloop. Zoals gezegd is dit het laagste aantal sinds de Merge. Deze hard fork heeft een significante bijdrage geleverd aan het feit dat ethereum af en deflatoir is. De uitgifte van nieuwe ether is sindsdien namelijk met maar liefst 90 procent verminderd.

In augustus 2021 onderging het netwerk bovendien al zijn zogenoemde London hard fork, die onder andere een basistarief voor transacties heeft geĆÆntroduceerd Ć©n een burn-mechanisme waardoor deze kosten direct op de digitale brandstapel terecht komen.

In totaal is het aanbod met 310.172 ETH gekrompen sinds de Merge, zo blijkt uit data van Ultrasound Money. Tegen de huidige ethereum koers staat dit gelijk aan een waarde van grofweg 680 miljard dollar. Hiervoor is in totaal 1.196.042 ETH geburned, ofwel uit de circulatie gehaald.

Interessant is dat het netwerk onder het huidige PoS-model gemiddeld genomen minder ETH heeft verbrand per minuut dan voorheen toen het nog op PoW draaide. Sinds de Merge wordt gemiddeld 1,83 ETH/min vernietigd, terwijl dit hiervoor nog gelijkstond aan 3,09 ETH/min. De drastische verandering in de uitgifte van nieuwe munten heeft er toe geleid dat het circulerende aanbod sinds de Merge in een neerwaartse trend zit.

Mochten we net als in 2021 een heuse bullmarkt betreden, dan zal de blockchain van Ethereum netwerk naar alle waarschijnlijk meer gebruikt worden en dus zal er meer ether uit de roulatie worden gehaald.

Uniswap de grootste bijdrager

Een diepere analyse van Ultrasound Money illustreert exact de grootste bijdragers voor de daling van het ethereum aanbod. Uniswap, de grootste decentrale exchange (DEX) op Ethereum, heeft met afstand de grootste impact gehad, met meer dan 543,8 miljoen dollar aan ETH dat door de dApp is vernietigd.

Andere noemenswaardige namen zijn Tether, het bedrijf achter de USDT stablecoin, non-fungible token (NFT) platform OpenSea, layer-2 netwerk Arbitrum en MetaMask, een populaire op Ethereum gebaseerde wallet.

Post Views: 32Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment