Ethereum heeft kolossaal probleem en dit moet er gebeuren: experts

Louise de Graaf


Er zijn zorgen binnen de Ethereum (ETH) community omtrent centralisatie. Volgens sommigen lopen stakers zelfs het gevaar ETH te verliezen wanneer er een bug optreedt in het netwerk. Erger nog, het hele netwerk zou nagenoeg stil kunnen komen te vallen.


Ethereum zet de aanval in: Kan het Bitcoin overtreffen in 2024?

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Centralisatie op het Ethereum-netwerk

Om precies te zijn gaat het hier om de execution client-laag, die belangrijk is voor het verwerken en uitvoeren van transacties op het Ethereum-netwerk. Het grote probleem is nu dat veel validators, dat zijn degenen die ETH vastzetten en helpen bij het verwerken van transacties, kiezen voor één client. Geth, zoals de client heet, heeft een marktaandeel van maar liefst 78,8%.

De verschillende Ethereum clients en hun marktaandelen. – Bron: Clientdiversity.org

Dit betekent dat wanneer Geth een bug blijkt te hebben, 78,8% van de validators offline kan gaan. Bovendien zou het Ethereum-netwerk enorm traag worden, zo vertelt Lachlan Feeney, CEO van Ethereum-infrastructuurbouwer Labrys. Dit in combinatie met het feit dat Geth clients offline zouden gaan, vormt een groot risico voor ETH die vast is gezet om te staken middels de Geth-client:

“Tijdens een inactiviteitslek [de boete die een validator krijgt wanneer hij offline gaat] duurt het slechts twee dagen voordat 0,6% van zijn inzet verloren gaat, of het equivalent van twee maanden aan staking-beloningen! […] 10% van de inzet, oftewel drie jaar aan beloningen, zou binnen één week na offline zijn verloren gaan. 50% van de inzet zou binnen ~20 dagen verloren gaan en 90% binnen ~40 dagen.”

Wat moeten Ethereum stakers doen?

Om het Ethereum-netwerk veiliger en robuuster te maken moet er dus meer diversiteit komen onder de clients. Stakers moeten hun ETH bij andere clients neerzetten om het probleem op te lossen, stelt Feeney. En dat gebeurt langzamerhand ook.

Waar het aandeel van Geth nu op 78,8% staat, was dat enkele dagen geleden nog 84%. Kortom, steeds meer stakers lijken het probleem in te zien, alhoewel het probleem nog langer niet verholpen is. Pas bij een marktaandeel van 33% zou de situatie beter onder controle zijn.

Dit geldt overigens enkel wanneer je je ETH rechtstreeks op het Ethereum-netwerk staket, en dus niet voor investeerders die via exchanges zoals Bitvavo staken.


Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen

Post Views: 68Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment