Europees Parlement is het eens over AI-regulatie: dit zijn de regels

Louise de Graaf


Verschillende overheden waren het afgelopen jaar eens over één ding: Artificial Intelligence (AI) moet gereguleerd worden. Anders bestaat het risico dat mensen niet opgewassen zijn tegen deze computermodellen, waarschuwden experts. Verschillende overheden zijn daarom bezig om passende regels op te stellen. De EU heeft op vrijdag een akkoord bereikt.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

EU legt AI aan banden

In een persbericht constateert het Europees Parlement dat het weet wat het gaat doen om de EU te beschermen tegen de gevaren van AI. Om precies te zijn wil het Europese grondrechten, de wetshandhaving, ecologische belangen en ook de democratie beschermen, maar ook wil het innovatie stimuleren en ervoor zorgen dat Europa een marktleider wordt binnen dit vakgebied.

Daarom heeft het parlement verschillende verboden toepassingen van AI opgesteld. Zo is het niet toegestaan om systemen te maken die biometrische data gebruiken en mensen op basis hiervan categoriseren, zoals op basis van politieke voorkeur, religie, ras, sekse en zelfs filosofische opvattingen.

Ook is het niet toegestaan om op internet geplaatste afbeeldingen van gezichten te gebruiken voor databases voor gezichtsherkenning. Voor werkgevers en educatieve instellingen is het niet toegestaan om emotieherkenning te gebruiken.

In het verlengde daarvan ligt het verbod op social credit-systemen, die China bijvoorbeeld gebruikt om gehoorzame burgers te belonen en ongehoorzame inwoners af te straffen. AI’s die mensen manipuleren en hun vrije wil inperken zijn ook verboden, net als systemen die de zwakke kanten van mensen uitbuiten.

Wel hebben Europese overheden zelf de bevoegdheid om in sommige gevallen deze grenzen te overschrijden in politiezaken. Denk daarbij aan het zoeken van slachtoffers, bij het voorkomen van aanslagen of bij het lokaliseren van verdachten.

Overheden streng tegen AI

De Amerikaanse overheid was de eerste die zijn zorgen uitte omtrent AI en de ontwikkeling ervan. Het AI-model ChatGPT van het Amerikaanse bedrijf OpenAI was namelijk kort na de introductie eind 2022 al een enorm succes. Zelfs talloze topmensen van bedrijven in de Amerikaanse AI-sector hebben luidkeels gewaarschuwd voor de risico’s die de jonge techniek met zich meebrengt. Een wereldberoemde AI-ontwikkelaar heeft zelfs zijn baan bij Google opgezegd omdat hij vindt dat het risico van de slimme computermodellen erg groot is geworden.

Ook had Nederland in oktober een primeur te pakken. De Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) gaan namelijk met elkaar samenwerken om wereldwijd te voorkomen dat AI de wereld overneemt.

Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment