Grayscale zet grote stap en vraagt officieel bitcoin ETF aan

Louise de Graaf


Eind augustus won crypto-beursfondsuitgever Grayscale zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC moet hierdoor extra onderbouwing leveren als het een aanvraag voor een bitcoin (BTC) spot-ETF van Grayscale wil afwijzen. Nu is het zover; Grayscale heeft opnieuw een aanvraag voor een spot-ETF gedaan en doet dus een nieuwe poging.


📈 Bitcoin verdienen? Eenvoudig vanuit huis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Grayscale wil ook bitcoin spot-ETF

Bloomberg-ETF-analist James Seyffart schrijft op sociale mediaplatform X dat Grayscale een aanvraag heeft ingediend bij de SEC om het GBTC-investeringsfonds om te zetten in een spot-ETF. Momenteel betreft het nog een trustfonds, dat duurder is om als investeerder te bezitten omdat het op een ingewikkeldere manier beheerd wordt. Jaarlijks betaal je hier 2% van je inleg voor. Ook volgt GBTC op het moment niet direct de bitcoin koers, maar is het fonds eraan gecorreleerd.

Een omzetting naar een spot-ETF moet hier verandering in brengen. Eén van de grootste veranderingen die Grayscale door wil voeren is dat het de ‘G’ uit GBTC wil laten vallen. Na de conversie moet het fonds dus simpelweg het beurssymbool ‘BTC’ hebben. De volledige naam van de ETF zal gewoon ‘Grayscale Bitcoin Trust’ blijven, net zoals nu.

Als Grayscales omzetting succesvol is, dan heeft het volgens ETF Store-directeur Nate Geraci een enorm voordeel ten opzichte van de andere bedrijven die een vergelijkbare aanvraag hebben gedaan. De 12 andere fondsen hebben namelijk nog helemaal geen activa, terwijl GBTC een bestaand fonds is. Momenteel heeft GBTC ruim 5,3 miljard dollar in activa onder beheer. Voor deze ETF’s is de totale marktwaarde erg belangrijk, want dat trekt nieuwe grote investeerders aan.

SEC heeft nog geen spot-ETF’s goedgekeurd

Helaas loopt het nog geen storm met de overige aanvragen van spot-ETF’s voor bitcoin. De goedkeuring lijkt op zich te laten wachten tot minimaal aankomende januari, dan verlopen namelijk meerdere deadlines tegelijkertijd. Met maar liefst 12 concurrerende aanvragen voor bitcoin-ETF’s hebben investeerders in ieder geval genoeg keuze.

Ook zijn er al aanvragen gedaan voor spot-ETF’s voor ethereum (ETH), maar de markt durft vooralsnog niet te denken aan dergelijke ETF’s voor andere altcoins.

Post Views: 46

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment