Groeiende Bitcoin-adoptie bedreigt dominantie van de Amerikaanse dollar

Louise de Graaf


De stormende groei van bitcoin (BTC) in de afgelopen maanden zorgt voor een bedreiging voor de dominante positie van de Amerikaanse dollar, aldus Andrew Peel van Morgan Stanley. Bitcoin, in combinatie met de opkomende CBDC’s, zorgen volgens de financiële dienstverlener voor de grootste bedreiging.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin de grootste dollar-killer

De toenemende adoptie van bitcoin vormt een bedreiging voor de dominante positie van de Amerikaanse dollar. Volgens Andrew Peel van de wereldwijde financiële dienstverlener Morgan Stanley zou de groeiende populariteit van de crypto kunnen leiden tot aanzienlijke veranderingen in het monetaire landschap. Peel, hoofd digitale activa, zou spreken van een “paradigma verschuiving”.

De Amerikaanse dollar heeft decennialang een overheersende rol gespeeld in de wereldwijde financiële markten. Het is de primaire reservemunt en wordt gebruikt voor internationale handelstransacties. Echter, met de opkomst van digitale valuta’s zoals bitcoin en CBDC, zijn er zorgen gerezen over de stabiliteit van de Amerikaanse dollar.

De verschuiving in het economisch landschap zou vooral plaatsvinden door de komst van de Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund (ETF) in de Verenigde Staten. Met wekelijkse instromen van $1,18 miljard in de ETF’s zou er sprake zijn van een belangrijke ontwikkeling.

Daarnaast benadrukt Peel de “indrukwekkende” wereldwijde acceptatie van bitcoin gedurende de afgelopen 15 jaar. Zo zijn op dit moment 106 miljoen mensen wereldwijd in het bezit zijn van bitcoin, met bitcoin-geldautomaten in meer dan 80 landen.

CBDC’s doen ook mee

Niet alleen bitcoin maakt onderdeel uit van deze zogeheten paradigma verschuiving. De opkomende wereld van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) doet net zo hard mee. Het zou vooral kunnen zorgen voor snelle grensoverschrijdende betalingen zonder de noodzaak van een gemeenschappelijke valuta, zoals de Amerikaanse dollar.

“CBDC’s hebben het potentieel om een ​​uniforme standaard voor grensoverschrijdende betalingen vast te stellen, wat de afhankelijkheid van traditionele tussenpersonen zoals SWIFT en het gebruik van dominante valuta’s zoals de dollar zou kunnen verminderen”, aldus Peel.

Over de schaalbaarheid is Peel ook zeer te spreken: “Verder kunnen CBDC’s aanzienlijke innovatie in financiële diensten mogelijk maken, zoals het gebruik van smart contracts voor het automatiseren van betalingen, waardoor het concept van programmeerbaar geld een praktische realiteit wordt.”

Stablecoins zijn ook een groeiende betalingsmogelijkheid, merkt Peel op. “Met hun toenemende belang zullen door de dollar gesteunde stablecoins een diepgaande impact hebben op de financiële sector en mogelijk de manier waarop geld over grenzen wordt verplaatst, opnieuw vormgeven.”

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment