Grootste bitcoin-bezitter ter wereld ervaart bizarre aandelenstijging

Louise de Graaf


Als je dacht dat bitcoin (BTC) goed heeft gepresteerd dit jaar, dan zal de aandelenkoers van MicroStrategy (MSTR), de grootste beursgenoteerde bitcoin-bezitter, je al helemaal van de stoel blazen. De Amerikaanse softwareleverancier heeft investeerders gigantische winsten opgeleverd, en de afgelopen weken is het aandeel niet te stoppen. Het staat momenteel op de hoogste prijs in twee jaar tijd.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Aandelenstijging dankzij bitcoin-schatkist

Op de eerste dag van het jaar kon je voor ongeveer 145 dollar een aandeel van MicroStrategy kopen. Momenteel moet je hier grofweg 520 dollar voor neerleggen. Dit betekent dat de koers van het op de NASDAQ verhandelde aandeel met bijna 259 procent is gestegen. Sinds december 2021 heeft de koers niet meer zó hoog gestaan.

MicroStrategy kocht in 2020 als eerste beursgenoteerde bedrijf bitcoin en heeft inmiddels een gigantische schatkist van 158.400 BTC in bezit. Dankzij deze reusachtige stapel is de waarde van MicroStrategy-aandelen sterk gecorreleerd met de bitcoin koers. De uitstekende prestaties van bitcoin van dit jaar hebben als katalysator gediend voor een nóg grotere prijsstijging van MicroStrategy-aandelen.

Ondanks het feit dat bitcoin met maar liefst 125 procent is gestegen sinds het begin van het jaar, is er een groot verschil met de uitmuntende prijsstijging van MicroStrategy. De Bitcoin-strategie van het bedrijf lijkt tot dusver zijn vruchten af te werpen.

Net als de bitcoin koers zijn de aandelen van MicroStrategy de afgelopen weken als een raket gegaan. Op 18 oktober stond de koers namelijk nog gelijk aan zo’n 330 dollar, wat betekent dat het sindsdien met meer dan 57 procent is gestegen. Bitcoin is in dezelfde tijdspanne bijna 33 procent in waarde toegenomen.

Bitcoin bezit MicroStrategy in het groen

De totale BTC-positie van MicroStrategy, dat gelijkstaat aan ongeveer 0,75 procent van het circulerende aanbod van bitcoin, staat bovendien flink in de plus op het moment.

In totaal heeft het bedrijf 4,681 miljard dollar uitgegeven om tot zijn huidige BTC-vermogen te komen. Hiermee komt de gemiddelde aankoopprijs uit op 29.582 dollar. Tegen een huidige BTC koers van zo’n 37.700 dollar draagt het totale bezit een waarde van 5,972 miljard dollar. Dit betreft een winst van 1,291 miljard dollar.

Volgens Michael Saylor, de medeoprichter en uitvoerend voorzitter van MicroStrategy, zal de winst in de komende jaren nog meer ongekende hoogten bereiken. Hij voorspelt namelijk dat bitcoin in de volgende bullmarkt tot 350.000 dollar kan stijgen.

Post Views: 141Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment