Grote crypto exchange verliest €8,2 miljoen door ‘gerichte aanval’

Louise de Graaf


De gedecentraliseerde crypto exchange dYdX zag op 17 november €8,2 miljoen van klanten door liquidaties in rook opgaan. Normaal gesproken is dat een vervelende gebeurtenis, maar hoort het bij de normale gang van zaken in de crypto industrie. Echter, het leek ditmaal te gaan om potentiële marktmanipulatie van de YFI token dat de verliezen veroorzaakte. De exchange voelde zich dan ook genoodzaakt om bij te springen met de verzekering.


📈 Bitcoin verdienen? Eenvoudig vanuit huis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Crypto exchange moet €8,2 miljoen uit verzekeringsfonds trekken wegens mogelijke rug pull

Afgelopen vrijdag daalde de bekende yearn.finance (YFI) token 43% in waarde, na in een week 170% te zijn gestegen. Door de plotselinge daling ging in totaal $38 miljoen verloren door zogeheten ‘liquidaties.’ Het inzakken van de prijs kwam zeer onverwacht en er wordt gespeculeerd over een mogelijke ‘rug pull.’ 

Bij een rug pull gaan de makers van een munt er met een hele hoop geld vandoor. Dit gaat ten koste van de investeerders, die in dit geval net een mooie week achter de rug hadden. Vele investeerders in de token anticipeerden dat de koers verder zou stijgen en gingen een long position aan. Toen de koers opeens hard daalde, werden hun handelsposities door de exchanges gesloten om erger te voorkomen: een liquidatie.

Omdat het hier om een geval van marktmanipulatie gaat, besloot dYdX zijn gebruikers te compenseren. De liquidaties waren het gevolg van een externe kwaadaardige partij, waarbij de investeerders zelf nergens controle over hadden. $9 miljoen, ongeveer €8,2 miljoen, werd door dYdX uit hun crypto-verzekeringsfonds getrokken om de gebruikers te compenseren. Ondanks dat bevat het fonds nog steeds $13,5 miljoen.

CEO van exchange vermoedt mogelijke ‘gerichte aanval’ op hun bedrijf

Volgens dYdX oprichter Antonio gaat het hier om een ‘gerichte aanval’ op de exchange. Op X, voorheen Twitter, schrijft de CEO:

“Dit was overduidelijk een gerichte aanval op dYdX, waaronder marktmanipulatie van de gehele YFI markt. We zijn momenteel aan het onderzoeken samen met verschillende partners en zullen transparant zijn met wat we ontdekken.”

Het dYdX team gaat onderzoeken of er mogelijke aanpassingen moeten worden gemaakt aan hun systemen. De token van dYdX is in de afgelopen dag met 6,2 procent gedaald.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment