Hoe Noord-Koreaanse hackers miljarden aan crypto stelen

Louise de Graaf


In de schaduwrijke wereld van cybercriminaliteit is Noord-Korea een prominente speler geworden. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Recorded Future, hebben Noord-Koreaanse hackers sinds 2017  maar liefst ongeveer $3 miljard aan crypto gestolen. Opvallend is dat meer dan de helft van dit bedrag in het afgelopen jaar is ontvreemd, wat wijst op een alarmerende toename van hun criminele activiteiten.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een financiële windvlaag voor Noord-Korea

Deze digitale diefstallen hebben een aanzienlijke impact op de Noord-Koreaanse economie. Het in 2022 gestolen bedrag, geschat op $1,7 miljard, is equivalent aan ongeveer 5% van de totale economie van Noord-Korea of 45% van het militaire budget van het land. Ter vergelijking, deze som is bijna tien keer meer dan de waarde van de Noord-Koreaanse export in 2021, die op een luttele $182 miljoen werd geschat. Dit onderstreept de omvang en het belang van deze criminele activiteiten voor het land.

Aanvankelijk richtten Noord-Koreaanse hackers zich op Zuid-Korea. Echter, met de tijd hebben ze hun operaties wereldwijd uitgebreid. Deze toename in schaal en reikwijdte is mede mogelijk gemaakt door de vermeende steun van de Noord-Koreaanse regering. Deze hackers staan onder direct toeziend oog van de overheid.

Een uitdaging voor crypto en sancties

Deze groei in cybercriminaliteit heeft ook geleid tot een toename van de complexiteit van de aanvallen. Blockchain-analysebedrijf Chainalysis merkt op dat Noord-Koreaanse hackers fondsen door crypto mixers zoals Tornado Cash en Sinbad verplaatsen in een veel hoger tempo dan andere criminele groepen.

Deze ontwikkelingen tonen aan hoe cybercriminaliteit nog steeds een groot probleem is binnen de cryptocurrency wereld. De doeltreffendheid en schaal van deze operaties benadrukken niet alleen de kwetsbaarheid van digitale activa, maar roepen ook vragen op over de veiligheid en stabiliteit van de crypto-markt. Terwijl overheden en bedrijven worstelen met het opsporen en tegengaan van dergelijke misdaden, blijft de cryptogemeenschap waakzaam en zoekt ze naar manieren om hun activa te beschermen tegen dergelijke geavanceerde bedreigingen.

Post Views: 15

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment