Miljoenenverlies door pijnlijke vergissing met bitcoin transactie

Louise de Graaf


Op donderdag vond er wel een hele opmerkelijke transactie plaats op de Bitcoin (BTC) blockchain. Een wallet betaalde namelijk bizar veel transactiekosten in wat lijkt op een pijnlijke, en vooral dure fout.

De persoon achter de wallet zou 83 BTC, omgerekend ongeveer 2,8 miljoen euro, voor het versturen van slechts 55 BTC hebben betaald. De uitschieter is naar verluidt een van de hoogste transactie fee’s ooit betaald voor een transactie met bitcoin.


📈 Bitcoin verdienen? Eenvoudig vanuit huis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Bitcoin wallet maakt pijnlijke fout

De ongewoon hoge transactiekosten werden betaald in transactieblok nummer 818087. Volgens data van mempool.space was de betaalde fee maar liefst 120,258 keer hoger dan normaal, wat duidt op een mogelijke vergissing.

De hoge fee werd verdiend door Antpool, een van de grootste bitcoin-mining pools. Voorafgaand aan deze transactie had het betrokken wallet adres “bc1qn…ekrnl” 139 BTC op de balans staan, wat overeenkomt met ongeveer 4,8 miljoen euro.

Het adres wilde 55 BTC naar een ander adres, “bc1qy…m36t4”, versturen. Maar de transactiekosten van 83 BTC kwamen door de vergissing uiteindelijk veel hoger dan het verstuurde bedrag zelf te liggen.

Bitcoin miner plukt de vruchten en verdient miljoenen

Deze transactie is overigens niet de enige transactie die in dit specifieke transactieblok werd meegenomen. In totaal betaalden bitcoiners 85.216 BTC aan transactiekosten om hun bitcoins te versturen. Deze transactiekosten strijkt de bitcoin miner op. Daarbovenop ontvangt de miner nog een blocksubsidie van 6,25 BTC.

Totaal ontving Antpool dus 91,466 BTC voor het minen van dit specifieke transactieblok. Dit staat gelijk aan 3,2 miljoen euro.

Vooral door de fout in de bovengenoemde transactie waren de inkomsten uit transactiekosten goed voor meer dan 90% van de totale beloning van het transactieblok, een ongekend hoog percentage in de geschiedenis van bitcoin-transacties.

Of Antpool het teveel betaalde bedrag gaat terugbetalen is de grote vraag. In september dit jaar was een andere bitcoin mining-pool ook al ontvanger van teveel betaalde transactiekosten. Die pool besloot toen echter dit bedrag terug te storten. Dit was destijds een erg controversiële beslissing aangezien de miners wel het werk hadden verricht om het transactieblok te minen.

Post Views: 731Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment