Minder illegale crypto-transacties in 2023, maar er is een keerzijde

Louise de Graaf


In 2023 heeft de wereld van cryptocurrency een significante mijlpaal bereikt. Volgens een recent rapport van Chainalysis is er een drastische vermindering van criminele activiteiten binnen de crypto markt geweest in 2023. Deze verandering wijst op een mogelijke verschuiving naar meer stabiliteit en legitimiteit in de sector, maar er is een keerzijde.


šŸš€ Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Illegale crypto-transacties daalt fors

Het afgelopen jaar markeerde een significante daling van bijna 40% in de waarde van crypto die in handen kwam van illegale adressen, met een totaal van meer dan $24 miljard. Dit cijfer vertegenwoordigt slechts 0,34% van het totale transactievolume in de crypto-markt. Het is belangrijk op te merken dat deze getallen voorlopig zijn en waarschijnlijk zullen toenemen naarmate Chainalysis meer verdachte adressen identificeert. Desondanks is de trend van afnemende criminele activiteiten een indicatie dat de crypto-industrie stappen zet richting een veiligere omgeving.

Tot 2021 was bitcoin (BTC) de primaire keuze voor criminele transacties in de crypto-wereld. Echter, in de afgelopen twee jaar is er een duidelijke verschuiving opgetreden naar stablecoins. In 2023 waren stablecoins verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van het illegale transactievolume. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan de stabiliteit en betrouwbaarheid die stablecoins bieden, wat hen een aantrekkelijke optie maakt voor illegale transacties.

Daling in crypto scams en hacks

Een ander positief teken is de significante afname van zowel crypto-oplichting als hacks, met dalingen van respectievelijk 29,2% en 54,3%. Hoewel er een afname is in bepaalde vormen van criminaliteit, toont het rapport van Chainalysis ook een toename in andere gebieden, zoals ransomware. Het is dus helaas niet alleen goed nieuws. Dergelijke vormen van crypto criminaliteit worden steeds populairder en zijn een doorn in het oog voor de hele sector.

In 2023 werd er in totaal meer dan $2 miljard aan crypto gestolen. Hoewel dat minder is dan het jaar daarvoor, blijft het natuurlijk een heikel punt voor de hele markt.

Deze recente ontwikkelingen in de daling van criminele activiteiten in de crypto-wereld suggereren dat de sector zich wel in een nieuwe fase van rijping en stabilisering bevindt. Echter, de industrie staat nog steeds voor uitdagingen. De toenemende ransomware en darknet activiteiten vereisen innovatieve oplossingen en nauwe samenwerking tussen crypto-platforms, gebruikers en regelgevende instanties. De focus moet liggen op het verbeteren van de veiligheid en het

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment