Crypto exchange Huobi Global is door de rechtbank in Amsterdam gedwongen om een Nederlandse slachtoffer van cryptofraude, dat vorig jaar voor 1,5 miljoen euro aan crypto in rook op zag gaan, te voorzien van gegevens van de oplichters. De criminele organisatie achter de oplichtingspraktijken heeft de gestolen buit destijds namelijk terecht laten komen in een wallet op Huobi Global.
Leuk nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
1,5 miljoen euro crypto scam
Het begon allemaal vorig jaar toen een man uit Weesp via een nepadvertentie in contact was gekomen met een buitenlandse partij die als tussenpersoon staking aanbood. Door middel van staking draag je bij aan de transactievalidatie en veiligheid van een Proof-of-Stake (PoS) blockchain, in ruil voor beloningen.
Het slachtoffer had niet alleen zijn eigen geld, maar ook geld van zijn vader en van diens bv overgemaakt naar de fraudeurs. In totaal is er iets meer dan 1,5 miljoen euro verzonden naar het buitenlandse bedrijf.
In oktober vorig jaar kwam de Weesper tot de conclusie dat hij het slachtoffer was van oplichting waarna hij direct naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) stapte. De FIOD stelde vast dat de cryptofondsen zich in een wallet bij Huobi Global bevonden, die tevens vaker betrokken is geweest bij crypto-oplichtingspraktijken.
Slachtoffer wint kort geding tegen crypto exchange
De gedupeerde had een dagvaarding uitgebracht naar Huobi Global, dat gevestigd zit in Singapore, om de gegevens van de fraudeurs te verstrekken, maar het bedrijf kwam niet opdagen.
Om die reden spande het slachtoffer een kort geding aan tegen de beurs. Deze zomer oordeelde de voorzieningenrechter al dat Huobi Global de wallet in kwestie moest bevriezen, zodat er geen transacties met de cryptomunten van de Weesper kunnen worden verricht.
Op 10 november heeft de rechter geoordeeld dat Huobi Global binnen 24 uur na ontvangst van het vonnis alle gegevens van de wallet-eigenaar moet verstrekken. Het betreft de volledige voornamen, achternaam, het adres, de postcode en de woonplaats. Als de exchange de informatie niet doorgeeft, levert dat een dwangsom van 500.000 euro op. Dit bedrag kan dagelijks worden verhoogd met 100.000 euro, met een maximum van 2 miljoen euro.
Post Views: 0