Nederlandse verdachte in crypto-miljoenenzaak zit langer vast

Louise de Graaf


De Nederlandse justitie heeft serieuze zorgen over het mogelijke vluchtgevaar van een verdachte in een omvangrijke cryptozaak. De verdachte wordt beschuldigd van grootschalige fraude ten waarde van anderhalf miljoen euro, waarbij tientallen investeerders zijn gedupeerd. Justitie vreest dat hij bij vrijlating zal proberen te vluchten, wat de vervolging aanzienlijk zou bemoeilijken.

Biden geeft omstreden veto, cryptogemeenschap reageert woedend

Biden geeft omstreden veto, cryptogemeenschap reageert woedend

Justitie vreest vluchtgevaar voor 1,5 miljoen euro

De verdachte, wiens identiteit wordt beperkt tot L. van 40 jaar, wordt beschuldigd van grootschalige fraude en verduistering in de wereld van crypto. De zaak heeft aanzienlijke financiële schade aangericht bij minimaal 65 investeerders die zijn getroffen. L. verdiende hier zelf een bedrag van circa 1,5 miljoen euro aan. De verdachte wordt gezien als het brein achter een complex netwerk dat zich bezighield met illegale cryptotransacties.

De man, afkomstig uit Papendrecht, wordt momenteel in Nederland vastgehouden voor de angst dat hij zal vluchten naar Dubai. De Nederlander geeft aan terug te willen naar huis omdat het met zijn gezin slecht gaat. Zo zou één van zijn twee dochters vanwege alle stress een jaar moeten blijven zitten op school. Verder zou zijn vrouw een andere baan hebben genomen om alle vaste lasten te kunnen dekken en voor de kinderen te kunnen zorgen.

“L. is al negen maanden van zijn vrijheid beroofd. Het risico wordt steeds groter dat zijn voorarrest de uiteindelijke straf zal overstijgen”, vertelt de advocaat Pamela van Dongen.

Ondanks de grootschalige fraude zou het bij L. niet in zijn bloed zitten om mensen op te lichten. In de rechtbank zei hij “alles terug te willen geven wat hij heeft ontvangen”.

“Ik hoef dat geld niet. Er is nog geld, uiteraard. Ik kan het allemaal terugvinden.”

Cryptofraudeur slaat mogelijk op de vlucht naar Dubai

Justitie vreest dat bij een mogelijke vrijlating de verdachte zal proberen te vluchten. Er is een “serieus gevaar” dat hij zal verdwijnen om zo vervolging te ontlopen. Dit zou de rechtspraak ernstig kunnen bemoeilijken en de kans op herstel voor de slachtoffers verkleinen. Justitie heeft daarom aangedrongen op voortzetting van de voorlopige hechtenis.

Het OM gelooft dat de verdachte nog meer vermogen heeft, wat mogelijk is ondergebracht in Dubai. Het verhaal over het geld in Dubai bleek echter niet waar te zijn, toen de politie toegang kreeg tot alle cryptowallets van de 40-jarige. Het bleken slechts demoaccount te zijn met nep geld. Ook zijn bankrekening op Malta was leeg. De aanklager noemde de rekeningen een ‘rookgordijn’ van wat er werkelijk waar speelde.

Het onderzoek naar de fraudezaak loopt nog. De Papendrechter beschikt over een werkvisum voor Dubai, omdat hij daar een bedrijf heeft gevestigd. Daarom is vrijlating absoluut niet aan de orde volgens het OM.

“Er is een serieus gevaar dat meneer verdwijnt. We weten dat het inleveren van reisdocumenten niet zoveel zegt, zeker als je misschien beschikt over heel veel geld.”

Dat geld is waar het nu juist om gaat. Bij verdwijning van de verdachte is de kans klein dat alle gedupeerden ooit nog iets terug zullen zien van de ruim anderhalf miljoen euro.

“Dan hebben we te maken met heel veel mensen die heel veel geld zijn kwijtgeraakt die dan sowieso kunnen fluiten naar hun geld”, aldus het OM.


Post Views: 116

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment