Nog 8 uur tot historisch Bitcoin ETF besluit

Louise de Graaf


De crypto gemeenschap houdt haar adem in, want vandaag valt de definitieve deadline voor de eerste aanvraag voor een bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten.

Deze langverwachte beslissing kan een enorme impact hebben op de bitcoin koers en de crypto-sector in het algeheel.


Onverwachte domper in Bitcoin ETF-strijd, of toch niet?

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Minder dan 8 uur te gaan tot historische bitcoin ETF beslissing

De Securities and Exchange Commission (SEC) staat onder druk. De Amerikaanse toezichthouder moet vandaag nog zijn beslissing bekendmaken over de eerste spot bitcoin-ETF aanvraag.

De definitieve deadline voor de eerste aanvraag van Ark Invest valt namelijk op 10 januari. De kans lijkt groot dat als de SEC er een goedkeurt, er tegelijkertijd meer zal goedkeuren.

Dat geldt echter ook andersom. Als de SEC vandaag de eerste aanvraag afwijst, dan zal het waarschijnlijk ook de andere aanvragen afwijzen.

Normaliter maakt de SEC dergelijke aankondigingen tijdens kantooruren. Dat betekent dat het nog slechts tot 23:00 Nederlandse tijd heeft om zijn beslissing bekend te maken.

Dat betekent dat er minder dan 8 uur nog te gaan is op het moment van publicatie van dit artikel.

ETF-expert Eric Balchunas verwacht ook dat de SEC een beslissing zal nemen tussen 22:00 en 24:00 vanavond. De eerste Amerikaanse spot bitcoin-ETF’s zouden dan wellicht al morgen lanceren.

Kan de bitcoin ETF beslissing toch nog later vallen?

Er zijn echter geen regels dat de SEC dit ook daadwerkelijk binnen kantooruren moet bekendmaken. Het is alleen zeer ongebruikelijk om dat buiten kantooruren te doen. Er is echter inmiddels nog weinig gebruikelijk aan deze situatie.

We hebben het namelijk over goedkeuring van de allereerste spot bitcoin-ETF in de VS en daar staat de SEC niet om te springen. Het heeft in de afgelopen jaren al talloze aanvragen hiervoor afgewezen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de hack van gisteren. Gisteren werd het Twitteraccount van de SEC gehackt om een vals bericht naar buiten te sturen dat de bitcoin-ETF’s al zijn goedgekeurd. Dat werd snel ontkend door de SEC-voorzitter Gary Gensler.

Daarom bestaat er een kleine kans dat de SEC pas na kantooruren de aankondiging maakt. Dan zou het in theorie de tijd hebben om pas een beslissing te nemen tegen het eind van de dag. Dat zou pas om 9:00 morgenochtend Nederlandse tijd kunnen zijn. Dat lijkt momenteel niet erg waarschijnlijk.

De verwachting omtrent de ETF zijn hooggespannen omdat een dergelijk beursgenoteerd fonds massaal kapitaal kan aantrekken. Het maakt het gemakkelijker voor particuliere beleggers in de VS om te investeren in bitcoin en opent de deuren voor institutionele beleggers.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment