op weg naar 100 miljard dollar

Louise de Graaf


Met cryptocurrencies ging het goed in 2023, maar de meest opvallende trend was misschien wel artificial intelligence (AI). OpenAI was verreweg het meest begunstigde bedrijf. Het bestaat pas een paar jaar en beursgenoteerd is het niet, maar investeerders zijn erg optimistisch. Naar verluidt voert het gesprekken om nieuw kapitaal te werven, waardoor de waardering op minstens 100 miljard dollar zou komen te liggen.


šŸš€ Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

OpenAI zoekt investeerders

Bloomberg schrijft op basis van verschillende anonieme bronnen dat OpenAI een nieuwe financieringsronde voorbereidt. Als het plan succesvol wordt, dan zal het een marktwaarde van 100 miljard dollar of meer bereiken. Volgens de laatste waardering is het particuliere bedrijf 86 miljard dollar waard. Hoeveel procent van de aandelen OpenAI wil verkopen en bij welke prijs is niet duidelijk.

Een groei van 14 miljard dollar klinkt misschien niet als veel voor het Amerikaanse softwarebedrijf dat al 86 miljard waard is, maar met de nieuwe waardering zou OpenAI de op Ć©Ć©n na grootste startup in de Verenigde Staten zijn. Alleen Elon Musks SpaceX is groter, dat volgens andere bronnen van Bloomberg eerder deze maand op een marktwaarde van 180 miljard dollar werd geschat.

Ook zou de softwaremaker financieringsgesprekken hebben gehouden met AI-bedrijf G42 uit Abu Dhabi. OpenAI zou zijn eigen chip willen ontwerpen onder de codenaam Tigris. Het doel zou zijn om chips te ontwerpen die kunnen concurreren met die van Nvidia, van wie OpenAI op dit moment al zijn chips koopt. Na een succesvolle tijd als fabrikant van crypto-miningchips ging Nvidia zich meer richten op AI-serverchips. Die markt domineert het bedrijf nu, volgens Bloomberg.

Overheden willen AI-regulatie

Het loopt dus storm met de markt voor kunstmatige intelligentie, maar overheden blijven erg terughoudend. Om te voorkomen dat de technologie de wereld ontwricht heeft het Europees Parlement onlangs nieuwe regels aangekondigd waar AI-bedrijven zich aan moeten houden.

De AI-hype bestond afgelopen zomer ook al, maar voor de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs was dit geen reden om minder optimistisch te zijn. De bank verwacht dat de sector in 2025 zoā€™n 200 miljard dollar waard zal zijn.

Post Views: 167Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment