De traditionele financiële wereld heeft minstens zo veel verschillende onderdelen als de crypto-industrie. De twee sectoren lijken steeds meer met elkaar verbonden te zijn, en Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) moeten hier een belangrijke factor in zijn. Volgens Ripple’s hoofd van centrale bankrelaties zijn deze nieuwe digitale valuta belangrijker dan je denkt.
🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
CBDC’s belangrijk voor financiële inclusie zegt Ripple
James Wallis is Ripple’s vicedirecteur van Central Bank Engagements. Deze bedrijfstak is onder andere verantwoordelijk voor de CBDC-projecten van verschillende landen wereldwijd. Ripple heeft namelijk een besloten versie van de XRP Ledger (XRPL) gemaakt die centrale banken gaan gebruiken om CBDC’s op uit te geven. Dit zullen de volledig digitale versies van reguliere fiat-valuta zijn, en door de individuele centrale banken in kwestie worden beheerd.
Wallis legt in een YouTube-video van Ripple uit dat CBDC’s helpen met financiële inclusie. Dat betekent dat CBDC’s meer mensen toegang moeten geven tot het financiële systeem, omdat deze ‘cryptocurrencies’ dit mogelijk maken tegen veel lagere kosten. Dat is gunstig voor de economie en voor de financiële zekerheid van deze mensen.
Het kan mensen zelfs toegang geven tot leningen, terwijl ze voorheen niet eens toegang hadden tot financiële instituten. Met name in landen waar veel mensen niet eens een bankrekening hebben is dit belangrijk. Banken komen hier bijvoorbeeld maar met moeite aan klanten. CBDC’s zouden hier erg kosteneffectief in zijn.
Centrale banken werken met Ripple aan CBDC’s
Ripple werkt momenteel al samen met 20 centrale banken aan digitale nationale valuta. Denk daarbij aan centrale banken van kleine landen, zoals het Aziatische Bhutan en de eilandstaat Palau, maar ook aan Montenegro, Colombia en financiële reus Hong Kong. Het heeft dus nogal wat invloed bij deze instituten. Begin november koos de National Bank of Georgia (NBG) Ripple als adviseur voor zijn CBDC-project, dat nu de tweede fase heeft bereikt.
Er zijn dus ook goede kanten van CBDC’s. Vaak belicht de maatschappij vooral de negatieve kanten. Een denktank verklaarde vorig jaar dat CBDC’s een gevaar vormen voor de financiële vrijheid. Ook hebben veel politici in de Europese Unie moeite om in te zien waarom deze muntvormen zo zinvol zouden zijn, omdat het huidige financiële systeem net zo goed zou werken.