Robot steelt $30 miljoen van Solana-gebruikers

Louise de Graaf


In de afgelopen 2 maanden is een zogenaamde ‘’sandwich bot’’ erin geslaagd om grote bedragen te verdienen aan gebruikers van Solana (SOL). De robot snoept kleine bedragen mee van transacties, en het gestolen bedrag is in een geringe tijd aardig snel opgelopen.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

MEV sandwich aanval

Een MEV sandwich aanval gebeurt wanneer een aanvaller een transactie van een slachtoffer insluit tussen twee van zijn eigen transacties. MEV staat voor maximal extractible value. Hierdoor kan de aanvaller de prijs en winst van de gebruiker manipuleren. Het aankoopbedrag wordt lager dan de daadwerkelijke marktprijs, waardoor de munt met winst verkocht kan worden.

De MEV sandwich aanval vond plaats op Solana transacties, maar komt ook bij andere cryptocurrencies voor. Ook bijvoorbeeld Ethereum (ETH) heeft veel last van dit soort bots, zo gaf de mede-oprichter van ethereum Vitalik Buterin recentelijk aan in een blogpost over de grootste bedreigingen voor ethereum.

Volgens Ben Coverston, oprichter van cryptocurrency bedrijf MRGN Research, is er de afgelopen 1 à 2 maanden voor zo’n $30 miljoen verdiend door de MEV bot genaamd arsc, zo meldt hij op zijn X account.

‘’Het lijkt erop dat ze niet van de aandacht houden, aangezien ze recentelijk veel moeite hebben gedaan om hun activiteiten en winsten te verbergen’’, aldus Coverston.  

Winsten MEV bot verdeeld over 3 verschillende wallets

Coverston gaat vervolgens verder met de analyse van de wallets die voor de transacties gebruikt worden. De eerste, wallet 9973h, bevat zo’n $20 miljoen.

‘’Hij is niet heel actief en afgaande op het gedrag is het zeer waarschijnlijk een versleutelde ‘cold’ wallet’’, aldus Coverston.

In totaal bezit deze wallet vijf verschillende bezittingen, namelijk Solana (SOL), USD Coin (USDC), wrapped-SOL (wSOL), Cringe Coin (CRINGE) en Kabosu (KAB). Verreweg het meeste geld zit in Solana, namelijk $17 miljoen, gevolgd door $1,1 miljoen in USDC . Dit blijkt allemaal uit gegevens van SolanaFM, waarop ook te zien is dat de wallet op dit moment zo’n $18,2 miljoen waard is.

De tweede wallet, Ai4zq, is een stuk actiever volgens Coverston. Een derde wallet die door de persoon of organisatie achter de robot wordt gebruikt zou de ‘’hoofd SOL bank’’ zijn voor de bot. Gecombineerd zouden de drie wallets een waarde hebben die tegen de $30 miljoen aan zit.


Post Views: 1.080Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment