Rusland zet in op crypto: Sancties omzeilen met Tether?

Louise de Graaf


Recente ontwikkelingen in Rusland tonen weer eens aan hoe het land steeds meer cryptocurrencies gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen. Het oog is nu gevallen op stablecoins met in het bijzonder Tether (USDT). Het eerste platform, genaamd Exved, dat dergelijke grensoverschrijdende stablecoin-transacties moet faciliteren is vandaag gelanceerd. Deze stap kan gezien worden als een strategische manoeuvre om de Westerse sancties, die natuurlijk zijn opgelegd na de invasie van Oekra√Įne, te omzeilen.


ūüéĀ Deze week: Handel je eerste ‚ā¨10.000 in crypto helemaal gratis

USDT als gereedschap tegen sancties

Eerder dit jaar maakte de Russische overheid al bekend dat het crypto in zou gaan zetten voor de internationale handel. Een paar maanden later beginnen we te zien hoe dat er in de praktijk uit zal gaan zien.

Het gebruik van Tether via het nieuwe Exved-platform biedt een uniek kanaal om contant geld over de Russische grens te verplaatsen zonder de gebruikelijke douanecontroles. Door USDT voor contant geld in Moskou te kopen en vervolgens voor contant geld in Londen te verkopen, ontstaat er een systeem dat geen registratie, identiteitsverificatie of licenties vereist‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč. Dit proces illustreert hoe digitale valuta‚Äôs kunnen functioneren als een middel om financi√ęle beperkingen en regelgeving te omzeilen.

Exved zelf benoemt dat enkel legale entiteiten kunnen participeren bij de grensoverschrijdende betalingen:

Het platform werkt uitsluitend met rechtspersonen in overeenstemming met de maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het doel van het project is om Russische rechtspersonen te helpen grensoverschrijdende betalingen te doen zonder tussenpersonen tegen minimale markttarieven.‚ÄĚ benadrukt Exved.

Omzeilen van sancties

Deze ontwikkeling heeft niet alleen invloed op de internationale handel en financi√ęle reguleringen, maar werpt ook licht op de toenemende rol van cryptocurrencies op het wereldtoneel. Een ander voorbeeld is hoe Oekra√Įne deels op de been wordt gehouden door crypto donaties die afkomstig zijn uit de hele wereld. Voor de cryptomarkt kan dit leiden tot een verhoogde vraag naar en het gebruik van crypto‚Äôs, wat mogelijk invloed heeft op hun marktwaarde en acceptatie.

Tegelijkertijd roept het vragen op over de toekomstige regulering van digitale valuta‚Äôs en hun rol in internationale sancties en financi√ęle wetgeving. Westerse overheden willen natuurlijk niet dat hun sancties makkelijk omzeild kunnen worden.

Post Views: 13Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment