Slecht voor de bitcoin koers: Amerikaanse inflatie schiet omhoog

Louise de Graaf


Je zou het bijna vergeten in al het geweld van de spot bitcoin (BTC) ETF’s, maar er bestaat ook nog een wereldeconomie die relevant is voor de crypto markt.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse inflatie momenteel sneller stijgt dan verwacht en gehoopt.

Het gevolg? Loretta Mester, een beleidsmaker van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, geeft aan dat maart 2024 waarschijnlijk nog te vroeg is voor de eerste renteverlaging.

Wat betekent dit voor het beleid van de Federal Reserve en voor de bitcoin koers?


Bitcoin ETF: wat zijn de volgende stappen?

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wat is er met de Amerikaanse inflatie gebeurd?

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) kwam gisteren binnen op 3,4% terwijl een score van 3,2% verwacht werd.

Daarmee is de inflatie voor het eerst sinds september gestegen. Nog belangrijker is dat de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) die op 3,9% uitkomt, terwijl een score van 3,8% verwacht werd.

Line graph: Core Consumer Price Inflation, January 2019 to January 2024

Kan de Amerikaanse centrale bank onder deze omstandigheden de rente verlagen? Dat is precies de vraag die Mester beantwoordde door te stellen dat maart 2024 nog te vroeg zal zijn voor de eerste renteverlaging.

Het lastige voor de Amerikaanse bevolking is vooral dat de inflatie nog altijd hoog is voor bepaalde basisbehoeften.

Het is overigens ook voor de eerste keer sinds februari 2023 dat zowel de CPI als de Core CPI hoger uitkomen dan werd verwacht.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Deze ontwikkeling betekent voor de bitcoin koers dat we waarschijnlijk langer op de renteverlagingen moeten wachten.

Dat is een bearish signaal voor de koers en mogelijk dat dit bijdraagt waarom bitcoin moeite heeft om echt uit te breken, zelfs met de lancering van de langverwachte ETF’s.

We moeten echter niet vergeten dat de bitcoin koers de afgelopen maanden al extreem goed presteerde (net als de rest van de financiële markt), waardoor het helemaal niet vreemd is dat de markt even “op adem” moet komen.

Desondanks zijn dit wel hele belangrijke ontwikkelingen om in de gaten te houden. De hoge inflatiegraad in de Verenigde Staten zorgden namelijk voor veel druk op risicovolle financiële markten als crypto in de afgelopen jaren.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment