Solana omarmt wereldwijd cultureel erfgoed

Louise de Graaf


De organisatie Realm of Historia werkt aan een bijzonder project voor het behouden van het wereldwijde culturele erfgoed. Het project is van plan om cultureel erfgoed te digitaliseren met gebruik van blockchaintechnologie en non-fungible tokens (NFT).

Via dit project wil Realm of Historia onze geschiedenis, kunst en hedendaagse technologie combineren en veilig stellen op de blockchain van Solana (SOL). De ontwikkelaars beweren dat zij kiezen voor het netwerk van Solana vanwege zijn efficiëntie, transparantie en robuuste beveiliging.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Digitalisering cultureel erfgoed op Solana blockchain

De collectie “Realm of Historia: Carahunge X” uit Armenië staat als eerste centraal aan dit initiatief. Deze verzameling vertegenwoordigt het Armeense Carahunge-site, ook wel de Stonehenge van Armenië, en dateert uit 5487 v.Chr.

Het doel van dit project is om de betekenis van de Carahunge-site te digitaliseren met behulp van NFT’s. Deze speciale non-fungible tokens bevatten zowel kunstwerken als digitale versies van elke steen op de fysieke locatie van het Armeense erfgoed.

De routekaart van dit project bestaat uit vier fases met ieder een duidelijk doel. Het project begint met de digitalisering van cultureel erfgoed. Het eindigt met het beschikbaar stellen van de culturele NFT’s op de blockchain van Solana voor publiek.

Transparantie van donaties aan liefdadigheidsprojecten

Ontwikkelaars Ivan Grantovsky en Ivan Krylov spreken over het behoudt van geschiedenis en cultuur voor toekomstige generaties. Zij bieden de toekomst met dit project een inkijk in de geschiedenis door gebruik te maken van blockchain.

Volgens Krylov is het platform ontstaan vanwege een te kort aan plaatsen waar ze digitaal cultureel erfgoed presenteren. Het project biedt transparantie in de bijdragen en donaties aan liefdadigheidsprojecten, zodat mensen kunnen zien hoe deze gebruikt worden.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Blockchain, NFT en web3 en cultuur

Naast het digitaliseren van cultureel erfgoed ondersteunt het project van Realm of Historia ook de lokale kunstenaars in Armenië. Hun inzet maakt het project cultureel belangrijk en draagt bij aan het verbeteren van de samenleving.

Realm of Historia is niet de enige die blockchain en NFT’s verkent. Het Salsal-project, ontwikkeld door Adel Khelifi en archeoloog Mark Altaweel, verbindt de authenticiteit van culturele artefacten met blockchain in een uniek web3-model.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment