Stad in Spanje wordt getransformeerd tot crypto hub

Louise de Graaf


Op 6 februari heeft een Spaans stadje heel spannende crypto plannen aangekondigd. Het bestuur van Torrevieja, een toeristische trekpleister in de buurt van Alicante, heeft namelijk plannen om een ware crypto hub te worden. Het stadje met een populatie van 82 duizend mensen gaat winkels toestaan om crypto betalingen te accepteren.


ğŸŽ Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Een Spaanse crypto-stad

De plannen zijn onderdeel van een “ambitieus digitaal transformatieproject”, aldus de woorden van het bestuur van Torrevieja. De eerste stap hierbij is het “promoten van handel”. Hierbij kunnen mensen dus met crypto assets betalen in winkels. Met gebruik van blockchain technologie wil Torrevieja de handel gaan digitalizeren.

Ook is bekendgemaakt dat de Universiteit van Alicante cursussen gaat aanbieden aan lokale bedrijven zodat deze meer kunnen leren of betalingen doen met digitale assets.

In toekomstige fases zal er geprobeerd worden nieuwe banen te creëren in de technologische sector en financieringen voor bedrijven te genereren.

Sinds 2015 is het overigens al legaal om in Spanje te betalen met crypto. Maar tot op heden zijn er nooit projecten van de grond gekomen om wijde adoptie hiervan te promoten. Het cryptoproject van Torrevieja is dus een primeur.

Spanje heeft stablecoin plannen

Het project getuigt van de crypto gezinde positie van Spanje. Zo nam in 2023 het aantal crypto bedrijven in het land toe met ruim 50 procent. Ook werd begin deze maand bekend dat Spanje gaat starten met de testfase voor een eigen stablecoin, de EURM. 

Hoewel het niet specifiek benoemd wordt lijken de EURM plannen van de onderdeel te zijn van de Spaanse Central Bank Digital Currency (CBDC) plannen. Sinds 2022 is de Spaanse centrale bank, de Bank of Spain, al bezig met het werken aan een CBDC. In het verleden maakte de bank al bekend een eigen CBDC te ontwikkelen, onafhankelijk van de Europese plannen voor een gezamenlijke digitale euro.

Of het crypto project in Torrevieja iets met deze pilot te maken heeft, en in hoeverre de EURM stablecoin hierbij een rol gaat spelen is onduidelijk.

 


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment