Venezuela stopt met Maduro’s omstreden crypto droom

Louise de Graaf


In 2018 lanceerde de president van Venezuela, Nicolas Maduro, zijn beruchte cryptocurrency genaamd de petro (PTR).

Nu, bijna zes jaar later, wordt het controversiële project compleet en per direct stopgezet.


Amerikaanse senator kritisch op SEC voor toelaten Bitcoin ETF’s

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Het moeizame verloop van de petro (PTR) crypto

De petro was een crypto waarvan de waarde was gekoppeld aan de oliereserves van Venezuela. Maduro lanceerde de munt in 2018 in antwoord op de heftige economische sancties die de VS invoerde tegen het land.

Venezuela zat al in economische problemen, maar door de ingevoerde sancties begon de waarde van de nationale munt van het land, de bolivar (VES), extra hard te kelderen.

De petro moest de oplossing worden voor deze economische problemen en te midden van alle sancties “nieuwe vormen van internationale financiering aantrekken,” aldus Maduro.

De petro was echter gelijk het middelpunt van controverse. De toenmalige oppositie in het land was tegen de invoering ervan en het hielp niet dat de waarde ervan gekoppeld was aan olie.

Naar verluidt had ook de bevolking moeite om te begrijpen hoe ze de petro moesten gebruiken. Daarnaast werd de digitale munt bestempeld als “scam” door enkele kredietbeoordelaars.

In 2019 had de Verenigde Staten nog een Russische bank gesanctioneerd voor het financieren van de digitale munt.

Toch poogde Maduro de invoering van de petro op grote schaal. De Venezolaanse regering probeerde de digitale munt te koppelen aan verschillende overheidsdiensten zoals het betalen van belasting.

De petro moest ook gebruikt worden voor een sociale woninginitiatief. Daarnaast zouden minimumlonen in het land voor de helft met PTR worden uitbetaald.

In 2020 probeerde Maduro opnieuw leven in de munt te blazen door vliegtuigen te dwingen te betalen voor hun brandstof met PTR.

De dood van de controversiële crypto van Venezuela

Deze plannen kwamen echter nooit van de grond. De gehele PTR munt kwam eigenlijk nooit van de grond.

De laatste druppel was een corruptieschandaal dat vorig jaar naar buitenkwam. Er waren onregelmatigheden gevonden in het beheer van het geld van de olieoperaties die gekoppeld waren aan de crypto.

Dat leidde tot het aftreden van een minister en de arrestatie van tientallen overheidsfunctionarissen, zelfs bij de toezichthouder.

De PTR munt was alleen verkrijgbaar via het Patria Platform van de Venezolaanse staat. Op de website van het platform werd het nieuws van de stopzetting aangekondigd, meldt Agence France-Presse (AFP) Nieuws.

Alle wallets met PTR op het Patria Platform worden per direct gesloten. De overige PTR wordt omgezet in bolivar, meldt AFP.

Ondanks de falende petro is crypto wel populair in Venezuela. Naar verluidt bezit meer dan 10% van de bevolking crypto.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment