Waarom bitcoin mogelijk een duw in de rug krijgt van de ECB

Louise de Graaf


De Europese Centrale Bank (ECB) staat mogelijk op het punt om voor het eerst in jaren weer de rente te verlagen. De inflatie is de afgelopen anderhalf jaar flink gezakt, en vanwege vertrouwen in een verdere daling van deze inflatie lijkt het een uitgemaakte zaak dat de rente aankomende donderdag met 0,25% wordt teruggebracht. Dit zou de economie in de eurolanden een stimulans kunnen geven, en bovendien positief uit kunnen pakken voor bitcoin (BTC).

ECB renteverlaging

Veruit de meeste economen en analisten zijn het erover eens: de ECB gaat aankomende donderdag de rente met 0,25% verlagen tot 4,25%. Naar verwachting zou hiermee de eerste stap worden gezet om in een zeer traag tempo de renteverhogingen van de afgelopen jaren terug te draaien.

Het lijkt de goede kant op te gaan met de inflatie in de eurozone. Langzaam maar zeker zakt deze tot het gewenste streefdoel van 2%. In april kwam de jaarlijkse inflatie binnen op 2,4%, maar een maand later viel deze met 2,6% toch wat hoger uit dan werd verwacht.

Desalniettemin is de markt er zeker van dat de ECB donderdag voor het eerst in maar liefst acht jaar weer de rente in mindering zal brengen. Verschillende ECB-bestuurders, waaronder president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, hintten de afgelopen weken namelijk al naar een renteverlaging.

Analisten bullish over effect op bitcoin

Een renteverlaging maakt lenen goedkoper en dus aantrekkelijker. Dit kan op zijn beurt de vraag naar risicovolle activa zoals bitcoin stimuleren, zo legt Jag Kooner, hoofd van derivaten bij Bitfinex, uit aan Cointelegraph:

“De Europese Centrale Bank wordt verwacht volgende week de rente te verlagen om de economische groei te stimuleren. Lagere rentes verzwakken doorgaans de euro en verhogen de liquiditeit, wat risicoactiva, inclusief bitcoin, kan stimuleren.”

Ook James Wo, oprichter en CEO van Digital Financial Group, liet aan Cointelegraph weten dat de mogelijke renteverlaging voor zowel de traditionele aandelenmarkten als de koers van bitcoin positief kan uitpakken:

‘’De renteverlaging zal een positieve impact hebben op traditionele aandelen, zoals te zien was toen Europese aandelen stegen na de dovish opmerkingen van de Raad van Bestuur van de ECB eerder in mei. Dit kan resulteren in een verschuiving van liquiditeit naar meer risicovolle activa, zoals Bitcoin, wat de prijs ervan kan stimuleren.”

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment