Wéér bitcoin beursfondsen uitgesteld, maar dat blijkt goed nieuws

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft uitstel aangevraagd voor Bitcoin (BTC) beursfonds-aanvragen van vermogensbeheerders Franklin Templeton en Hashdex. Terwijl dit in eerste instantie klinkt als een domper, schuilt er een aangename verassing in deze ontwikkeling die zeer gunstig blijkt te zijn voor de lancering van een Bitcoin beursfonds op de Amerikaanse markt.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Bitcoin ETF’s in de wachtkamer

Gisteren vroeg de toezichthouder voor zowel Franklin Templeton als Hashdex uitstel aan om tot een definitief besluit te komen in haar beoordelingsprocedure. Het nieuws kwam uit een onverwachte hoek aangezien de SEC voor beide aanvragen nog tot 1 januari de tijd had om een antwoord in te dienen.

De SEC heeft aangegeven dat het publieke input wil ontvangen voordat het een definitieve beslissing neemt over het goed- of afkeuren van de bitcoin beursfondsen van Franklin Templeton en Hashdex. Het besluit komt slechts enkele weken nadat de commissie voor het eerst uitstel had aangevraagd voor beide vermogensbeheerders.

Reacties op beide fondsen moeten binnen 21 dagen binnen zijn, met een periode van weerlegging die 2 weken duurt.

Wat betreft de aanvraag van Franklin Templeton vroeg de SEC om commentaar over prijsmanipulatie op de BTC-markt, evenals de surveillance sharing agreement met Coinbase en de correlatie tussen BTC spot- en futuresprijzen.

De voorgestelde fondsstructuur van Hashdex is een stuk complexer dan die van Franklin Templeton. Het fonds zal namelijk gestructureerd zijn als een futures Exchange Traded Fund (ETF) die spot-BTC aanhoudt. In plaats van afhankelijk te zijn van een overeenkomst met Coinbase zou Hashdex bitcoins verkrijgen van andere beurzen op de Chicago Mercantile Exchange (CME), en het zou uitsluitend op dat mechanisme vertrouwen om de koers van bitcoin te bepalen.

De SEC heeft vragen gesteld over de omvang en beschikbare liquiditeit van de CME. Ook willen ze weten hoe de sponsor, Toroso Investments, de relatie tussen de BTC prijs op de CME en op niet-gereguleerde beurzen berekent.

Massa-goedkeuring bitcoin ETF’s op komst?

Bloomberg ETF-analist James Seyffart schreef gisteren op X dat de SEC deze stap waarschijnlijk heeft gezet om vóór 10 januari, de laatste deadline voor de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares, alle ETF-aanvragen tegelijk goed te keuren. Dit heeft te maken met het feit dat de commentaarperiode voor zowel franklin Templeton als Hashdex nu vóór 10 januari zullen afsluiten.

Voorheen werd de kans door analisten al op 90 procent geschat dat de toezichthouder alle ETF-aanvragen voor bitcoin goed zal keuren vóór 10 januari.

Post Views: 0





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment