XRP koers heeft 3 redenen om te stijgen, maar gevaar dreigt

Louise de Graaf


De laatste tijd zijn verschillende crypto koersen hard aan het stijgen. Munten zoals solana (SOL), bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) staan tientallen procenten in het groen over de afgelopen maand. Ook ripple (XRP) heeft een soortgelijke stijging meegemaakt, met nog verschillende redenen om door te groeien. Echter, er dreigt ook gevaar voor de populaire crypto.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Ripple’s XRP heeft verschillende redenen om te stijgen, volgens beroemde advocaat

De eerste reden om te stijgen is volgens XRP advocaat John Deaton de manier waarop Ripple met zijn rechtszaak omgaat. Momenteel begeeft het bedrijf zich in de eindfase van een langdurig proces met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De uitspraak is al gedaan, enkel de vergoedingen moeten nog worden geregeld. Belangrijke data zijn:

  • 12 februari 2024: einde van de onderzoeksfase van de rechtszaak;
  • 13 maart 2024: SEC maakt voorgestelde boetes bekend;
  • 12 april 2024: Ripple geeft antwoord op voorgestelde boetes;
  • 29 april 2024: SEC geeft laatste antwoord.

De uitspraak was zeer positief voor Ripple, het bedrijf werkt goed mee en juridische zaken zitten een hoge boete in de weg. Het lijkt er dan ook op dat de boete die de SEC aan Ripple zal opleggen niet hoog zal zijn. Indien het bedrijf minder dan $20 miljoen aan de waakhond hoeft te betalen, kan dat volgens Deaton zeer goed uitpakken voor de XRP koers. 

Een tweede reden voor een XRP stijging is het momentele succes dat Ripple heeft op de markt voor nationale digitale valuta (CBDC’s). Het bedrijf werkt aan meer dan 20 verschillende CBDC projecten met een heel aantal overheden. Aangezien het de reputatie en financiële zekerheid van Ripple versterkt, kan dat positief zijn voor XRP.

XRP adoptie stijgt hard in Azië, maar aankomende deadline leidt tot gevaar

Een derde reden voor een stijging is het succes dat Ripple momenteel in Azië behaalt. SBI Remit, een dochteronderneming van het Japanse SBI Holdings, biedt XRP aan als betaalmiddel in Azië. Het bedrijf is zijn activiteiten aan het uitbreiden in landen als de Filipijnen, Indonesië en Vietnam. Het gebruik van XRP in Azië stijgt hierdoor flink, wat Deaton ook als een positieve factor voor de munt ziet. 

Er is daarentegen ook een dreiging: het escrow systeem van Ripple. Dit systeem maakt iedere maand een miljard XRP vrij om te gebruiken, voor 55 maanden lang. Vaak wordt er 800 miljoen XRP weer vastgezet en 200 miljoen XRP in de economie vrijgelaten. 

De laatste deadline staat op december dit jaar, wat kan betekenen dat alle resterende XRP dan wordt vrijgemaakt. Gelukkig lijkt het erop dat Ripple de deadline heeft verlengd tot april 2027, gezien er iedere keer weer een groot deel wordt vastgezet. De dreiging van een potentiële overmaat van aanbod, wat vaak leidt tot een sterke daling, lijkt daarmee (voor nu) afgeweken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment