Zaak tegen ‘Crypto koning’ FTX krijgt geen tweede ronde

Louise de Graaf


2023 was een bewogen jaar voor de crypto industrie. Zo begon het jaar rumoerig met de Amerikaanse Security Exchange (SEC) die op oorlogspad ging. In de zomer zagen we Ripple zegevieren in de rechtbank. En het jaar eindigde met gespannen anticipatie voor een Amerikaans Bitcoin (BTC) spot ETF. Maar 2023 was ook het jaar van de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, de man achter het FTX fiasco. Hoe verliep dit ook alweer?

In oktober ging het langverwachte proces tegen Bankman-Fried van start, en hij werd op 2 november schuldig verklaard. Hoewel niet alle aanklachten zijn behandeld zal hij geen tweede proces hoeven te ondergaan. Dit melden aanklagers, aldus de BBC.


Bitcoin ETF’s krijgen deadline voor hun laatste aanpassingen

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

‘Crypto King’ de bak in

Bankman-Fried werd vorige maand schuldig bevonden voor fraude en witwassen van geld. De bewijzen waren keihard. Onder andere zijn voormalig collega’s getuigden tegen hem. Hoewel er nog een aantal aanklachten open staan tegen de beste man, besluiten de aanklagers geen tweede proces aan te gaan. Volgens de aanklagers is er een “groot publiek belang” bij een snelle afhandeling van de zaak.

De zes aanklachten die Bankman-Fried nog steeds boven het hoofd hangen zijn onder andere het illegaal financieren van campagnes, samenzwering tot omkoping en samenzwering tot het opereren van een ongeregistreerd geldtransactie bedrijf.

Hoewel Bankman-Fried al schuldig is verklaard, is hij nog niet veroordeeld. Zijn veroordeling zal plaatsvinden op 28 maart. Naar verwachting zal hij tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

Het FTX drama

In november 2022 ging de crypto exchange FTX, destijds gewaardeerd op ruim $30 miljard, failliet. Er bleek $8 miljard aan klantentegoeden zoek te zijn. Later bleek dat er volop met geld van klanten was gesjoemeld. Bankman-Fried, eindverantwoordelijke achter de ramp, hield sindsdien zijn onschuld vol. Hij zou naar eigen zeggen nooit op de hoogte zijn geweest van alle misstanden bij de exchange. De rechter oordeelde echter dat Bankman-Fried weldegelijk schuldig is.

Zijn voormalig collega’s, waaronder voormalig partner Caroline Ellison, bekenden schuld en getuigden tegen hem. Ook zij zullen later worden vervolgd voor hun medebetrokkenheid bij de FTX ramp.

 

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment